Ajda ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi ljudje, ki trpijo za celiakijo.
Sestavine:
- 180 g ajdove moke
- 220 g moke (Schar Mix B – za kruh)
- 400 ml vode
- 3 žlice olja
- 1 kocka svežega kvasa (42 g)
- 1 žlička soli
- četrt žličke sladkorja
- 70 g grobo mletih orehov (rahlo popražene)
Priprava:
V 1,5 dl mlačne vode damo četrt žličke sladkorja, 1 žličko moke (za kruh) in kvas ter pustimo vzhajati 10 - 15 minut, da naraste na dvojno količino. Preostanek vode zavremo in z njo prelijemo ajdovo moko.
V drugi posodi pripravimo moko za kruh, dodamo ajdovo moko, mlete in prej popražene orehe ter sol.
Vse skupaj dobro premešamo, dodamo vzhajani kvas in dobro pregnetemo.
Testo položimo v pomokan pekač, prekrijemo s kuhinjsko krpo ter vzhajamo približno 1 uro.
Kruh pečemo 35 minut na 250 °C.
Pripravila: Maja Piskernik
Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl