Ajdov slivov zavitek

9. 3. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ajdov slivov zavitek (foto: Profimedia)
Profimedia

Zavitek, ki bo zagotovo teknil!

Za 12 kosov potrebujete:

  • 200 g ajdove moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 rumenjak • javorjev sirup

Za nadev:

  • 250 g sliv (ali drugega sadja)
  • 200 g ajde
  • 500 ml mleka
  • 50 g drobno mletega sladkorja
  • ščepec cimeta
  • 3 žlice masla
  • 100 g sesekljanih orehov


Priprava:

1. Moko in sladkor presejte v skledo, dodajte koščke masla in rumenjak ter zgnetite mehko in voljno testo. Nato ga za 1 uro postavite v hladilnik. Oplaknite in obrišite slive, odstranite koščice in sadje zrežite na koščke.

2. Ajdi dodajte mleko in pustite, da na srednji temperaturi lahno vre približno 10 minut. Nato jo gladko pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite jo s sladkorjem in cimetom ter primešajte še maslo in pol sesekljanih orehov. Počakajte, da se nadev ohladi.

“Najdražja” ulica na svetu je povsem blizu nas

3. Testo na pomokani površini tanko razvaljajte, ga obložite z ajdovim nadevom in prekrijte s koščki sadja. Testo zvijte in ga potresite s preostalimi orehi. Zavitek položite v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Pred serviranjem ga oblijte z javorjevim sirupom.

Foto: Profimedia

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija