Ajdova pica s smetano in zelenjavo

22. 3. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ajdova pica s smetano in zelenjavo (foto: Profimedia)
Profimedia

Ajdova pica? Zakaj pa ne?

Za 4 osebe potrebujete:

Za testo:

  •  15 g kvasa
  • 1 žličko sladkorja
  • 250 ml mlačne vode
  • 200 g moke
  • 100 g ajdove moke
  • ščepec soli
  • 1 žlico olja
  • olje za testo in model

Za nadev:

  • 2 stroka česna
  • 200 g zelenjave (šampinjoni, bučke, brokoli, koruza)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 50 g slanine
  • 1 žličko posušenega origana
  • 2 jajci
  • 150 g kisle smetane
  • 50 g nastrganega sira
  • sol, sveže mleti beli poper

Priprava:

1 Zmešajte zdrobljen kvas, sladkor, 2 žlici moke in 3 žlice vode. Mešanica naj na toplem vzhaja 5 do 10 minut. V veliko skledo presejte obe vrsti moke. Dodajte sol, kvašeno mešanico in olje. Dodajte preostalo vodo in zgnetite mehko in voljno testo. Premažite ga z oljem in ga na toplem pustite vzhajati 45 do 60 minut.

2 Olupite česen in očistite zelenjavo. Brokoli razdelite na brstiče, jih 1 do 2 minuti kuhajte v vreli slani vodi in nato odcedite. Česen zrežite na rezine, šampinjone in bučke pa na koščke. Vso zelenjavo s koruzo na hitro opražite na olju. Nato zelenjavo stresite v skledo in v ponvi popražite kocke slanine.

3 Slanino primešajte zelenjavi. Začinite jo s soljo in origano. Stepenemu jajcu dodajte smetano in sir. Mešanico lahno začinite s soljo in poprom.

4 Testo razvaljajte in z njim obložite pravokoten pekač. Premažite ga z delom kremne mešanice in po njej razporedite zelenjavo. Prelijte jo s preostalo kremno mešanico in pico 40 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj.

Foto: Profimedia

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"