Ajdova pica? Zakaj pa ne?
Za 4 osebe potrebujete:
Za testo:
- 15 g kvasa
- 1 žličko sladkorja
- 250 ml mlačne vode
- 200 g moke
- 100 g ajdove moke
- ščepec soli
- 1 žlico olja
- olje za testo in model
Za nadev:
- 2 stroka česna
- 200 g zelenjave (šampinjoni, bučke, brokoli, koruza)
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g slanine
- 1 žličko posušenega origana
- 2 jajci
- 150 g kisle smetane
- 50 g nastrganega sira
- sol, sveže mleti beli poper
Priprava:
1 Zmešajte zdrobljen kvas, sladkor, 2 žlici moke in 3 žlice vode. Mešanica naj na toplem vzhaja 5 do 10 minut. V veliko skledo presejte obe vrsti moke. Dodajte sol, kvašeno mešanico in olje. Dodajte preostalo vodo in zgnetite mehko in voljno testo. Premažite ga z oljem in ga na toplem pustite vzhajati 45 do 60 minut.
2 Olupite česen in očistite zelenjavo. Brokoli razdelite na brstiče, jih 1 do 2 minuti kuhajte v vreli slani vodi in nato odcedite. Česen zrežite na rezine, šampinjone in bučke pa na koščke. Vso zelenjavo s koruzo na hitro opražite na olju. Nato zelenjavo stresite v skledo in v ponvi popražite kocke slanine.
3 Slanino primešajte zelenjavi. Začinite jo s soljo in origano. Stepenemu jajcu dodajte smetano in sir. Mešanico lahno začinite s soljo in poprom.
4 Testo razvaljajte in z njim obložite pravokoten pekač. Premažite ga z delom kremne mešanice in po njej razporedite zelenjavo. Prelijte jo s preostalo kremno mešanico in pico 40 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa