Če želite pripraviti popoln ajvar, obvezno upoštevajte ta nasvet: popolno razmerje med papriko in jajčevci

9. 9. 2025
Če želite pripraviti popoln ajvar, obvezno upoštevajte ta nasvet: popolno razmerje med papriko in jajčevci (foto: Profimedia)
Profimedia

Kakšno je idealno razmerje med papriko in jajčevci za popoln ajvar?

Ko pomislimo na jesen, marsikomu najprej pride na misel vonj pečenih paprik in jajčevcev – nepogrešljiv uvod v pripravo domačega ajvarja. Ajvar je priljubljen namaz, ki se odlično poda k pečenemu mesu, klobasam ali preprosto k rezini sveže pečenega domačega kruha.

Zaradi tega ima ajvar posebno mesto v naši kulinarični tradiciji. A vsako leto se znova postavlja isto vprašanje: kakšno je idealno razmerje med papriko in jajčevci za popoln ajvar?

Paprika ima glavno besedo

Okus ajvarja v prvi vrsti določa kakovost paprike. Najbolje je izbrati mesnate, zrele in sočne plodove – takšne, ki v vsakem grižljaju ponudijo bogat, sladek in aromatičen okus. Ravno paprika daje ajvarju tisto značilno rdečo barvo in naravno sladkost, zaradi katere ga imamo tako radi.

Koliko jajčevcev dodati?

Jajčevec v receptu ni le stranski igralec. Njegova kremasta tekstura omili intenzivnost paprike in prispeva k gladki, mazljivi strukturi. A količina jajčevcev lahko vpliva tudi na barvo in okus končnega izdelka.

Hollywoodska frizerka razkrila, kako pogosto si morate umivati lase

Zato številni recepti priporočajo razmerje pet kilogramov paprike na en kilogram jajčevcev. Tako razmerje zagotavlja, da paprika ostane v ospredju, jajčevec pa diskretno zaokroži okusno celoto.

Tisti, ki si želijo bolj pikanten ajvar, pogosto uporabijo več paprike, obstajajo pa tudi recepti, ki prisegajo izključno na papriko – ali pa na popolnoma enako razmerje med papriko in jajčevci. Recept seveda prilagodite svojemu okusu.

Vir: citymagazine.danas.rs

Nikakor v vrečki: veste, kako pravilno shraniti kruh, da ostane čim dlje svež?

Novo na Metroplay: Urban Lutman  iz skupine Batista Cadillac: "Najlepše je, če lahko nekomu pomagaš v težkih trenutkih"