Ajvar je bolj zdrav, kot si morda mislite: dietetičarka razkriva, zakaj upravičeno velja za kralja ozimnice

17. 10. 2025
Ajvar je bolj zdrav, kot si morda mislite: dietetičarka razkriva, zakaj upravičeno velja za kralja ozimnice (foto: Profimedia)
Profimedia

Če imate radi ajvar, morate to obvezno prebrati.

Ajvar ni le okusen – je tudi zdrav. Dietetičarka pojasnjuje, kako ajvar koristi vašemu zdravju in zakaj si je prislužil naziv kralja jesenske shrambe.

»Ajvar ni le običajna priloga. Je simbol jeseni, skupnosti in truda, obenem pa tudi del kulinarične identitete Balkana. Naj bo postrežen ob mesu, kruhu ali kot del zajtrka – ajvar je postal nepogrešljiv del naše kuhinje in kulture,« za portal zdravlje.kurir.rs pravi dr. Veroslava Stanković, dietetičarka.

Poreklo in tradicija

Čeprav še danes ajvar najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu, je njegova zgodba stara stoletja.

»Ime ajvar izvira iz turške besede ‘havyar’, ki pomeni kaviar – nekoč so mu rekli kar ‘srbski kaviar’. Vsaka družina ima svoj recept: nekateri prisegajo na več česna, drugi dodajajo pekoče paprike, tretji združujejo papriko in jajčevec. A skupno jim je eno – priprava ajvarja je pravi obred: dolge vrste paprik na štedilniku, vonj po peki in skupno lupljenje, ki se pogosto spremeni v prijetno druženje,« pojasnjuje dietologinja.

Kako ajvar vpliva na telo?

Ajvar je prava zakladnica vitaminov in antioksidantov.

»Osnova ajvarja je paprika – zelenjava, ki vsebuje ogromno vitamina C, celo več kot limona. Poleg tega je bogata z betakarotenom, vitaminom B6 in folatom. S peko se sicer del vitaminov izgubi, a se sprostijo naravni sladkorji in arome, ki ajvarju dajejo njegov značilni sladkast okus. Če dodamo še jajčevec, obogatimo jed z vlakninami in polifenoli – snovmi z močnim antioksidativnim delovanjem,« razlaga Stankovićeva.

Na seznamu najbolj varnih držav za potovanje tudi naša soseda

»Olje – olivno ali sončnično – doda zdrave maščobe, česen pa poskrbi za antibakterijske in protivirusne učinke. Če ga uživate zmerno, je ajvar lahko dragocen zaveznik imunskega sistema, še posebej pozimi.«

Kulturni pomen

Ajvar ni le jed – je del balkanske kulture. Jesensko pripravljanje ajvarja povezuje družine, sosede in prijatelje. Nekdo peče paprike, nekdo lupi, nekdo meša v velikem loncu. Postopek traja ure, a prav ta čas in skupni trud dajeta ajvarju posebno vrednost – je okus skupnosti, potrpežljivosti in tradicije.

V zadnjih desetletjih je ajvar postal tudi prepoznaven izdelek, ki Balkan predstavlja v svetu. Prirejajo se številne prireditve, posvečene ajvarju, ponekod pa celo tekmovanja v pripravi najboljšega ajvarja.

»Z žlico ajvarja ne zaužijemo le vitaminov, temveč tudi del tradicije in identitete. Vrne nas v otroštvo, v vonj po jeseni in skupna druženja ob ognju. Zato lahko z gotovostjo rečemo – ajvar je veliko več kot ozimnica. Je pravi kralj naše mize.«

Nasveti za pripravo in shranjevanje

Za najboljši ajvar izberite mesnate rdeče paprike. Peka na štedilniku ali žaru da ajvarju tisti pravi okus. Pred mletjem je pomembno, da paprike dobro odcedite – tako bo ajvar dlje obstojen in se ne bo pokvaril. Po okusu ga lahko pripravite blagega ali pekočega, gostega ali bolj tekočega. Za dolgo obstojnost je ključna sterilizacija kozarcev in dovolj olja na vrhu.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Že poznate "dieto Victoria's Secret manekenk"? S tem režimom manekenke ohranjajo svojo vitko postavo in zapeljiv videz