Slovenci ga uživajo redko, čeprav je polno kalcija: to pozabljeno živilo krepi vaše kosti bolj kot mleko

3. 9. 2025
Slovenci ga uživajo redko, čeprav je polno kalcija: to pozabljeno živilo krepi vaše kosti bolj kot mleko (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Večina ljudi verjame, da je kalcij vezan predvsem na mlečne izdelke, a raziskave kažejo drugače.

Za močne kosti je ključna redna telesna aktivnost (ki vključuje vadbo z bremeni), seveda pa svojo vlogo igra tudi prehrana. Od hranil je še posebej pomemben kalcij. Pomanjkanje tega minerala lahko vodi do krhkih kosti, majavih zob in težav z mišicami. Zato je pomembno, da svojo prehrano obogatimo z različnimi viri kalcija.

Viri kalcija

Več kot 99 % kalcija v telesu je shranjenega v kosteh in zobeh, ostanek pa sodeluje pri krčenju mišic, prenosu živčnih impulzov in strjevanju krvi. Odrasli naj bi dnevno zaužili približno 1000 mg kalcija, ženske po 50. letu in moški po 70. letu pa okoli 1200 mg.

Ko govorimo o kalciju, pogosto pomislimo na mlečne izdelke, a poznamo tudi druge vire tega hranila. Eden najboljših virov kalcija je amarant: semena imajo približno 116 mg kalcija na skodelico, listi amaranta pa imajo kar 284 mg kalcija na skodelico.

Svetlobna predstava na avstralski plaži, ki je lahko tudi vzrok za skrb

Ostala živila, ki so dober vir kalcija, so še:

  • Kuhani ohrovt – 177 mg na skodelico
  • Regratovi listi – 147 mg na skodelico
  • Brokoli – 60 mg na skodelico
  • Mak – 260 mg v dveh žlicah
  • Sezam – 88 mg v eni žlici

Kako poskrbeti za zadosten vnos kalcija?

  • V obroke vključite različne vire kalcija.
  • Jejte več listnate zelenjave in semen.
  • Izbirajte živila, obogatena z minerali ( npr. rastlinski napitki z dodanim kalcijem).
  • Kalcij kombinirajte z vitaminom D, saj izboljša njegovo absorpcijo.

Vir: krstarica.com