Angelska sladica s karameliziranimi bananami

27. 11. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Angelska sladica s karameliziranimi bananami (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Banane so na voljo vse leto, radi jih imamo samostojno za malico ali v smutijih, lepo pa dopolnijo tudi okus sladic.

Sestavine (za 6 porcij):

Biskvit:

  • 4 velike beljake
  • 150 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 1 žličko limoninega soka
  • 1 žličko vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli

Čokoladni ganache:

  • 200 g temne čokolade
  • 100 ml sladke smetane
  • Krema z belo čokolado:
  • 300 ml sladke smetane
  • 100 g bele čokolade

Ocvrte banane:

  • 2 banani 
  • javorov sirup
  • kokosova mast
Priprava:

Biskvit: Ločimo jajca in beljake pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut pred uporabo.

V drugi posodi zmešamo moko, 100 g sladkorja, sol in sodo bikarbono ter vse dvakrat presejemo skozi sito. V večjo posodo damo beljake in jih počasi stepamo. Sproti dodajamo preostali sladkor in mešamo, dokler ne dobimo penaste mase. Dodamo limonin sok in še malo premešamo. S plastično lopatko vmešamo suhe sestavine v treh delih in pazimo, da mase ne mešamo preveč, saj bomo tako izgubili ves zrak, ki smo ga vmešali beljakom. Maso vlijemo v pekač za ameriške krofe in pečemo 25 do 30 minut pri 175 °C, da dobimo 12 malih biskvitov.

Čokoladni ganache: Čokolado zrežemo na majhne koščke in postavimo v posodo. Zavremo smetano in jo prelijemo čez čokolado. Dobro premešamo, da se vsa čokolada raztopi, in pustimo, da se masa rahlo ohladi.

Ker je snemal ljudi, ki so blokirali N1 Srbija, so mu zlomili nos

Krema z belo čokolado: Nad paro stopimo belo čokolado in pustimo, da se rahlo ohladi. Stepamo smetano in proti koncu počasi dodajamo belo čokolado.

Ocvrte banane: Kokosovo mast in javorov sirup vlijemo v ponev. Banane zrežemo na poljubno velike kose in jih na zmernem ognju cvremo, dokler stranice ne karamelizirajo.

Dva biskvita spojimo s čokoladnim ganachejem, dodamo kremo z belo čokolado in karamelizirane banane.

Recept je prispevala Erika – avtorica bloga Sugar and Erika

Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja