Banane so na voljo vse leto, radi jih imamo samostojno za malico ali v smutijih, lepo pa dopolnijo tudi okus sladic.
Sestavine (za 6 porcij):
Biskvit:
- 4 velike beljake
- 150 g sladkorja
- 60 g moke
- 1 žličko sode bikarbone
- 1 žličko limoninega soka
- 1 žličko vaniljevega ekstrakta
- ščepec soli
Čokoladni ganache:
- 200 g temne čokolade
- 100 ml sladke smetane
- Krema z belo čokolado:
- 300 ml sladke smetane
- 100 g bele čokolade
Ocvrte banane:
- 2 banani
- javorov sirup
- kokosova mast
Priprava:
Biskvit: Ločimo jajca in beljake pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut pred uporabo.
V drugi posodi zmešamo moko, 100 g sladkorja, sol in sodo bikarbono ter vse dvakrat presejemo skozi sito. V večjo posodo damo beljake in jih počasi stepamo. Sproti dodajamo preostali sladkor in mešamo, dokler ne dobimo penaste mase. Dodamo limonin sok in še malo premešamo. S plastično lopatko vmešamo suhe sestavine v treh delih in pazimo, da mase ne mešamo preveč, saj bomo tako izgubili ves zrak, ki smo ga vmešali beljakom. Maso vlijemo v pekač za ameriške krofe in pečemo 25 do 30 minut pri 175 °C, da dobimo 12 malih biskvitov.
Čokoladni ganache: Čokolado zrežemo na majhne koščke in postavimo v posodo. Zavremo smetano in jo prelijemo čez čokolado. Dobro premešamo, da se vsa čokolada raztopi, in pustimo, da se masa rahlo ohladi.
Krema z belo čokolado: Nad paro stopimo belo čokolado in pustimo, da se rahlo ohladi. Stepamo smetano in proti koncu počasi dodajamo belo čokolado.
Ocvrte banane: Kokosovo mast in javorov sirup vlijemo v ponev. Banane zrežemo na poljubno velike kose in jih na zmernem ognju cvremo, dokler stranice ne karamelizirajo.
Dva biskvita spojimo s čokoladnim ganachejem, dodamo kremo z belo čokolado in karamelizirane banane.
Recept je prispevala Erika – avtorica bloga Sugar and Erika
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?