Angelska sladica s karameliziranimi bananami

27. 11. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Angelska sladica s karameliziranimi bananami (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Banane so na voljo vse leto, radi jih imamo samostojno za malico ali v smutijih, lepo pa dopolnijo tudi okus sladic.

Sestavine (za 6 porcij):

Biskvit:

  • 4 velike beljake
  • 150 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 1 žličko limoninega soka
  • 1 žličko vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli

Čokoladni ganache:

  • 200 g temne čokolade
  • 100 ml sladke smetane
  • Krema z belo čokolado:
  • 300 ml sladke smetane
  • 100 g bele čokolade

Ocvrte banane:

  • 2 banani 
  • javorov sirup
  • kokosova mast
Priprava:

Biskvit: Ločimo jajca in beljake pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut pred uporabo.

V drugi posodi zmešamo moko, 100 g sladkorja, sol in sodo bikarbono ter vse dvakrat presejemo skozi sito. V večjo posodo damo beljake in jih počasi stepamo. Sproti dodajamo preostali sladkor in mešamo, dokler ne dobimo penaste mase. Dodamo limonin sok in še malo premešamo. S plastično lopatko vmešamo suhe sestavine v treh delih in pazimo, da mase ne mešamo preveč, saj bomo tako izgubili ves zrak, ki smo ga vmešali beljakom. Maso vlijemo v pekač za ameriške krofe in pečemo 25 do 30 minut pri 175 °C, da dobimo 12 malih biskvitov.

Čokoladni ganache: Čokolado zrežemo na majhne koščke in postavimo v posodo. Zavremo smetano in jo prelijemo čez čokolado. Dobro premešamo, da se vsa čokolada raztopi, in pustimo, da se masa rahlo ohladi.

Krema z belo čokolado: Nad paro stopimo belo čokolado in pustimo, da se rahlo ohladi. Stepamo smetano in proti koncu počasi dodajamo belo čokolado.

Ocvrte banane: Kokosovo mast in javorov sirup vlijemo v ponev. Banane zrežemo na poljubno velike kose in jih na zmernem ognju cvremo, dokler stranice ne karamelizirajo.

Dva biskvita spojimo s čokoladnim ganachejem, dodamo kremo z belo čokolado in karamelizirane banane.

Recept je prispevala Erika – avtorica bloga Sugar and Erika

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?