Recept: Aromatični 'šmorn' s pestom

28. 4. 2015
Deli
Recept: Aromatični 'šmorn' s pestom (foto: Profimedia)
Profimedia

Debela paradižnikova palačinka, natrgana v ponvi.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 125 g moke 
  • 1 žličko pecilnega praška
  • sol in poper
  • 1 žličko sladke mlete paprike
  • 1 žličko posušenega origana
  • 1 šopek bazilike
  • 1 strok česna 
  • 30 g parmezana (sveže nastrganega)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 30 g orehov
  • 3 paradižnike 
  • 2 žlici masla
Priprava:

1. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto stepite z mlekom. Nato primešajte še moko, pecilni prašek, sol, papriko in origano.

2. Za pripravo pesta oplaknite baziliko in jo otresite do suhega. Sesekljajte olupljen česen. Oboje skupaj s parmezanom, oljem in 4 žlicami vode stresite v visoko posodo. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite orehe. Stresite k preostalim sestavinam in s paličnim mešalnikom ukašite pesto. Začinite ga s soljo in poprom.

3. Paradižnike zrežite na četrtine, jim odstranite semenje, jih nato zrežite na drobne kocke in jih skupaj s pestom vmešajte v testo. Iz beljakov stepite trd sneg in ga previdno primešajte s kuhalnico.

4. V večji ponvi segrejte maslo in vanj vlijte maso, tako da se lepo razporedi po vsej ponvi. Na srednji temperaturi palačinke pecite približno 3 minute, da se spodnji deli lepo zapečejo. Nato nekoliko zmanjšajte temperaturo in jih pecite še 5 do 6 minut. Palačinko razrežite na štiri dele, jih obrnite in jih popecite še z druge strani. Nato jo natrgajte z vilicami in koščke obračajte in pecite tako dolgo, dokler ne bodo lepo hrustljavi. Če želite, jed okrasite še z baziliko.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?