Božične začimbe še posebej pričarajo praznično vzdušje

12. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Če želite, da v vaši hiši zadiši po božiču, so te začimbe pravi odgovor.

Cimet

Cimet je ena od najstarejših začimb, pridobivajo pa ga predvsem iz dveh vrst cimetovega drevesa, iz cejlonskega in kitajskega. Vrsti se med seboj razlikujeta po okusu: cejlonski ima prijeten in blag aromatičen vonj, kitajski pa ima manj fin in rahlo pekoč okus ter močnejši vonj.

Kot začimba se uporablja posušena tanka notranja plast skorje, delno kot zvite paličice, delno kot prah. Za deželo najboljšega cimeta še danes velja Šrilanka.

Klinčki ali Nageljnove žbice

Klinčki so močno dišeči in pekoči posušeni cvetni popki  dišečega klinčevca, ki so obrani tik pred cvetenjem. To drevo je z Moluških otokov (Dišavnih otokov). Žbice so dobile ime zato, ker imajo obliko starinskega žeblja.

Ponavadi se uporabljajo celi klinčki, le za peko se zmeljejo. Imajo pekoč, začinjen okus in močno aromo. Klinčki so toplo-sladkega vonja in okusa. Pri uporabi bodite skromni, saj v nasprotnem primeru dajejo močan okus in vonj. Mleti klinčki hitro izgubijo vonj.

Piment

Rastlina, ki je znana kot vsezačimba, je zimzeleno drevo. Prihaja iz Zahodne Indije (otoki), Mehike in Južne Amerike. Na Jamajki je je v obilju. Plodovi se pobirajo nedozoreli, potem se posušijo. 

Vonj pimenta je zelo močan in aromatičen. Dišava pimenta združuje v sebi dišave cimeta, klinčkov in muškatnih oreščkov (od tod angleško ime ‚allspice' – vsezačimba). V Evropo ga je prinesel Kolumb. Bil je prepričan, da gre za poper, iz česar izvira tudi ime (‚pimienta' je namreč španska beseda za poper).

Zvezdnati Janež

Zvezdnati janež je nenavaden plod malega orientalskega zimzelenega drevesa, ki je velik do 5 m in širok do 3 m. Kot ime sugerira, ima obliko zvezde s 5–10 krakov, v poprečju jih ima 8. V vsakem kraku je rjavo seme. Zvezde poberejo z dreves, tik preden dozorijo.

Domovini zvezdastega janeža sta Kitajska in Vietnam. Janeževa zvezda ima okus in vonj, ki sta zelo podobna janeževemu. Zvezdasti janež je v božični kuhinji dobesedno obvezen – če ne zaradi vonja in arome, pa vsaj zaradi priljublj­ene praznične oblike plodov.

Iingver

Ingver je svetel koreninski gomolj in prihaja iz vlažnih tropskih pragozdov južne Azije. Sredica korenine je bolj vlaknata od zunanjega dela in ima najmočnejši vonj. Je polnega, ostrega ter svežega in aromatičnega okusa, ki rahlo spominja na limono, hkrati je njegov okus tudi pikanten.

Uporabljajo se sveže korenike, lahko pa je tudi posušen oz. zmlet. Snovi, ki dajejo ingverju ostrino, nastanejo večinoma šele med sušenjem, zato je posušeni ingver vedno ostrejši od svežega. Uporaba ingverja naj bo zmerna, saj je njegova aroma zelo intenzivna.

Kardamom

Kardamom (tudi kardamon) izvira iz tropskih deževnih gozdov Šrilanke, Indije in Sumatre. Kardamom je rastlina, sorodna ingverju. Ima suličaste liste in večsemenske plodove. Semena so nepravilne oblike, lepljiva, temno rjava, nagubana in krepkega okusa.

Okus je oster, a osvežujoč (nekoliko spominja na evkalipt) in ima močen vonj. Diši po limoni in ob dotiku tudi po cimetu. Ima aromatičen vonj ter sladek, pekoč okus po kafri. Najbolje je imeti kardamomova semena, saj se zmleti kardamom hitro razdiši.