Obstaja na stotine tradicionalnih in netradicionalnih božičnih peciv. Tudi takih, ki ne zahtevajo veliko dela, ker jih ni treba peči. In to je že veliko vredno v predbožičnem hitenju sem ter tja!
Kroglice iz beljakovih poljubčkov
(foto zgoraj)
Za približno 25 kosov potrebujete
- 500 g beljakovih poljubčkov (domačih ali kupljenih)
- 150 g masla
- 75 g stopljene bele čokolade
Za kuverturo:
- čokoladno kuverturo
- sladkorne okraske
Priprava
Poljubčke stresite v večjo skledo in jih zdrobite z rokami. Dodajte še stopljeno maslo in ohlajeno stopljeno čokolado. Vse skupaj zmešajte v gladko, kompaktno maso. Če je preveč redka, ji dodajte še nekaj piškotnih drobtin.
Maso postavite v hladilnik in nato iz nje oblikujte kroglice, ki naj se še malo ohladijo.
Čokoladno kuverturo stopite nad vročo vodno kopeljo, z njo oblijte kroglice in jih takoj okrasite s sladkornimi mrvicami. Kroglice naj se posušijo, nato pa jih shranite v hladilniku.
Čas priprave: približno 1 ura.
Na kos: približno 145 kcal, beljakovine: 1,5 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 16 g.
Kokosove kocke
Za približno 40 kosov potrebujete
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor
- 80 g stopljene bele čokolade
- 150 g stopljene maščobe
- 120 g mletih olupljenih mandljev
- 80 g mletih kokosovih piškotov
- 125 g kokosove moke
Priprava
Zmešajte vse sestavine, razen kokosove moke. Zmes približno 1–1,5 cm visoko porazdelite po pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko in potresli s tretjino kokosove moke. Pogladite, potresite z drugo tretjino kokosove moke in zmes za približno 1 uro postavite v hladilnik.
Ohlajeno zmes z ostrim nožem najprej narežite na trakove, te pa nato na kocke. Povaljajte v preostali kokosovi moki. Shranite na hladnem.
Čas priprave: približno 20 minut + strjevanje.
Na kos: približno 110 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 8 g.
Zvezdice iz napolitank
Za približno 30 kosov potrebujete
- 3 plasti napolitank z lešnikovim nadevom (po 50 g)
- 2 žlici koščkov ananasa iz pločevinke
- 100 g piškotov
- 140 g stopljene čokolade za kuhanje
- 3 žlice stopljenega masla
- 1 žličko ruma ali ananasovega soka
- lešnike
Priprava
Napolitanke, ananas in piškote zmeljite ali pretlačite in mešanico denite v skledo. Dodajte še čokolado, maščobo, rum ali sok. Zmes dobro premešajte in jo enakomerno porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko ali prozorno folijo. Sloj naj bo debel približno 0,5 cm. Za 2 uri postavite v hladilnik.
Iz mase izrežite različno velike zvezdice in jih okrasite z lešniki.
Čas priprave: približno 25 minut + strjevanje.
Na kos: približno 90 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 9 g.
Čokoladna salama
Za 1 manjšo salamo oziroma 20 rezin potrebujete
- 250 g piškotov
- 200 g sladkorja v prahu
- 50 g masla (ali druge trdne maščobe)
- 1 beljak
- 4 žlice ruma ali nekaj kapljic rumove esence
- 30 g kakava v prahu
- 50 g nastrgane čokolade
- 20 piškotov
- 4 žlice kandirane sadne mešanice
- 2 žlici rozin
- kokosovo moko
Priprava
Piškote drobno zmeljite in jim primešajte sladkor v prahu, maslo, beljak, rumovo esenco, kakav in drobno nastrgano čokolado. Vse skupaj zgnetite v trdno maso.
Piškote nalomite na manjše koščke in jih skupaj s kandiranim sadjem in rozinami vgnetite v testo. Maso oblikujte v salamo, jo povaljajte v kokosu in jo zavijte v aluminijasto folijo. Nato jo postavite v hladilnik, da se strdi in da jo boste lažje rezali.
Odstranite aluminijasto folijo in salamo narežite na debelejše rezine. Uporabljajte oster nož in ga vsakokrat potopite v vročo vodo, da se masa ne bo lepila nanj.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na rezino: približno 160 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 27 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?