Browniejev običajno ne delamo iz zelenjave, zagotovo pa ste že videli recept za bučkine rjavčke. No, tokrat ne govorimo o bučkah, ampak o drugi zelenjavi, za katero ne boste niti uganili, da se skriva v njih!
Tokrat pripravite sladico iz zelenjave in gostom ne izdajte skrivne sestavine. Stavimo, da nihče ne bo opazil, da so rjavčki zelenjavni, zato lahko pretentate celo otroke. Še sami boste presenečeni, da sestavine ne občutite.
Katera je skrivna sestavina barowniejev?
Tokrat je zvezda sladek krompir! Vaše rjavčke bo naredil kremaste in sočne, da boste lahko rekli, da se stopijo v ustih. Poleg tega je sladek krompir odličen vir kalija. Kako prepoznate, da vam primanjkuje kalija? Po teh simptomih:
- šibkost
- utrujenost
- mišični krči
- težave s koncentracijo
- aritmija
- zaprtje
- omotica
- mravljinčenje
- povišano uriniranje
- bolečine v mišicah
Poleg ogljikovih hidratov vsebuje še beta-karoten, ki ga naše telo pretvori v vitamin A in je pomemben za nosečnice, saj vpliva na razvoj ploda. Tudi olupek ima precej hranljivih snovi, zato sladki krompir lahko pripravite kar neolupljen, vendar ga prej vseeno očistite.
Tu je še nekaj receptov iz sladkega krompirja:
Krompir za zajtrk? Ja, in to z vaflji! Preverite ta slasten recept
Palačinke iz sladkega krompirja
Tako, sedaj pa k receptu!
Brownieji iz sladkega krompirja
Pripravite sestavine:
- pire iz sladkega krompirja (uporabite 1 ali dva krompirja)
- 4 žlice mandljevega masla
- 2 žlici kokosovega olja
- 1 čajna žlica vanilijevega ekstrakta
- 2 žlici kakava v prahu (lahko nesladkanega)
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica večnamenske moke
- ščep sode bikarbone
- ščep soli
- naribana temna čokolada
Olupite krompir, ga pokuhajte do mehkega in pretlačite v pire. Potem segrejte pečico na 180 stopinj celzija.
V prvi posodi zmešajte pire krompir, mandljevo maslo, olje in vanilijo.
V drugi posodi z žlico zmešajte kakav, sladkor, moko, sodo in sol. Sestavine počasi stresajte k mokrim sestavinam in mešajte pri nizki hitrosti mešalnika. Nazadnje z žlico vmešajte čokoladne koščke (nekaj žlic, ne pretiravajte 😉).
Maso prelijte v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem ali premazali z maslom. Če želite, lahko po vrhu posujete še nekaj koščkov čokolade. Pecite nekje 25 minut in preverite z zobotrebcem, ali so rjavčki pečeni.
Potem pustite, da se rjavčki pol ure hladijo, razrežite jih na kocke in postrezite ohlajene.