Kaj jesen opiše bolje kot buča? Zdravnica dr. Patricia Varacalo je to vzela dobesedno in si bučo privoščila vsak dan. Kaj se je zgodilo?
Ljubitelji jeseni ste svoje domove zagotovo že opremili z bučami - pravimi in okrasnimi. Katera je vaša najljubša jed iz buče? Bi lahko vsak dan v tednu pripravili kaj drugega iz buče? Zdravnica je naredila prav to, poroča Zadovoljna.rs.
Enotedenski poskus
Družinska zdravnica dr. Patricia Varacalo je želela ugotoviti, kaj se zgodi, če vsak dan jemo bučo. Zastavila je enotedenski eksperiment, ki jo je nadvse presenetil. Ker je bučo jedla čisto vsak dan, je morala najti mnogo načinov za pripravo: naredila je bučni pire, ki ga je vmešala v jutranji smuti. Pogost prigrizek so bila bučna semena, dodala jih je tudi k solati in listnati zelenjavi, ker dodajo hrustljavost.
Zaželela si je tudi česa novega, zato je poskusila narediti bučno omako za testenine, ki jo je tako navdušila, da jo je jedla več dni. V neki restavraciji pa je odkrila "bučno skledo", ki je bila mešanica bučnega pireja, acai jagod, banane, granole, bučnih semen in medu.
Kaj je zdravnica odkrila?
Nad rezultati je bila, kot poroča N1info.hr, po enem tednu uživanja buče pozitivno presenečena. Kaj vse je opazila?
Boljša prebava
To je ena od prvih stvari, ki jih je opazila - izboljšala se ji je prebava, saj so buče odličen vir vlaknin. Hrana, bogata z vlakninami, pa pomaga pri pravilnem delovanju črevesja. To se je izkazalo za resnično, saj ni imela niti ene težave s prebavo.
Lepši videz kože
Če za nego kože zapravite lepo premoženje, boste hoteli paziti tudi pri prehrani. Koža zdravnice je bila po enem tednu svetlejša in bolj uravnotežena, saj buča vsebuje beta karoten (antioksidant), ki se pretvori v vitamin A - tega pa telo obožuje in zagotovo ga najdete v svoji kremi. Med drugim vitamin A pomaga pri obnovi kožnih celic, kar vam zagotavlja mladosten videz.
Miren in trden spanec
Tega ni pričakovala: njen spanec je bil miren, brez premetavanja in prebujanja. Ali za tem zares stoji buča? Bučna semena vsebujejo triptofan in tirozin, ki pomagata uravnavati tesnobo in stres, to pa sta velika sovražnika spanca in poskrbita, da prebedite marsikatero noč. Nad težave s spancem se lahko spravite tudi z zdravim prigrizokom - bučnimi semeni.
Pa je uživanje buče v takšni meri priporočljivo za vse? Dr. Varacalo pravi, da večina ljudi ne bo imela slabih posledic, zaradi velike vsebnosti kalija pa morajo biti posebej pozorni tisti, ki imajo težave z ledvicami.
Buča je odličen vir hranljivih snovi
V buči najdete vitamin A, C in kalij. Vitamin A blagodejno vpliva na oči, kočo imunski sistem in delovanje nekaterih organov, kot sta srce in pljuča. Vitamin C pa bo prišel prav v jesenskem "boju" proti virusom, ki vas tako radi napadejo.
Bučam pripisujejo protivnetne, antimikrobne in antioksidativne lastnosti, pomagajo celiti rane, pri moških pa podpirajo plodnost. Če morate v prehrano vnesti več beljakovin, si za malico večkrat privoščite bučna semena.
Ste v mislih že pri receptih z bučo? Lahko preizkusite kaj od tega:
Bučna juha z jabolki
Sestavine:
- 600 g buče
- 2 jabolki
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- Polovica čebule
- Oljčno olje
- Sol in poper po okusu
Bučo operite, odstranite semena in jo narežite na rezine. Slednje razporedite na pekaču, obloženem s peki papirjem. Začinite po okusu in čez pokapajte nekaj oljčnega olja.
Rezine buče pecite 30 minut pri temperaturi 200°C. Ko je buča pečena, počakajte, da se nekoliko ohladi, nato pa meso z vilicami postrgajte iz lupine.
Čebulo olupite in drobno sesekljajte, jabolka operite, odstrenite peclje in peške, nato pa ju narežite na kocke.
V loncu segrejte 2 žlici olja, na katerem za približno 10 minut prepražite čebulo in jabolka. Nato dodajte še bučno meso, vse skupaj dobro premešajte in prilijte še jušno osnovo. Vse skupaj po potrebi še dodatno začinite, nato pa kuhajte še 10 - 15 minut. Juho gladko zmiksajte s paličnim mešalnikom in postrezite še toplo.
Bučna pita
Za 12 kosov potrebujete:
Za testo:
- 200 g maslenih piškotov
- 80 g masla
- 20 g kakava
Za kremo:
- 420 g bučnega pireja
- 1/2 žlice mletega cimeta
- 1/2 žlice nastrganega muškatnega oreščka
- 1/2 žlice mletega ingverja
- 300 g sladkorja
- 200 g kisle smetane
- 200 g smetanovega sirnega namaza
- 3 jajca
In še: - 100 ml smetane
- pekanove orehe
- mleti cimet
Priprava:
Piškote drobno zdrobite. Dodajte stopljeno maslo in kakav ter vse skupaj dobro premešajte. Piškotno mešanico zatisnite ob dno modela, obloženega s papirjem za peko. Nato model postavite v hladilnik.
Bučnemu pireju primešajte začimbe in sladkor. Kisli smetani primešajte kremni namaz in jajca ter nato mešanico primešajte bučnemu pireju. Kremo razporedite po piškotnem dnu in pito 30 minut pecite v pečici, segreti na 150 stopinj. Nato pečico ugasnite, priprite vrata pečice in pito pustite v njej še 30 minut. Nato pečico zaprite, jo ponovno nastavite na 150 stopinj in pecite še 30 minut. Po peki naj se ohladi v modlu. Nato jo za 3 ure postavite v hladilnik.
Pito vzemite iz modla. Čvrsto stepite smetano in z njo okrasite pito. Po njej potresite še pekanove orehe in cimet.
Viri: N1info.hr, Zadovoljna.rs
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?