Žmohtna jesenska pojedina
Sestavine
- 500 g pečene muškatne buče
- 3 rumenjaki
- ostra moka (po občutku, odvisno od vlažnosti pireja)
- muškatni orešček
- oljčno olje
- svež žajbelj
- panceta
Priprava
Na večje kose narezano bučo pokapljamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in do mehkega spečemo v pečici. Z žlico odstranimo meso in ga pretlačimo skozi fino cedilo, da dobimo gladek pire, nato pa ga ohladimo.
Ohlajenemu pireju dodamo rumenjake, moko, sol in poper ter zgnetemo v gladko nelepljivo testo, ki ga na pomokani deski oblikujemo v 1,5 do 2 centimetra debele svaljke.
Svaljke nato narežemo na manjše koščke. Kuhamo jih v soljenem kropu, dokler ne priplavajo na površje.
Medtem ko se svaljki kuhajo, v kozici brez dodane maščobe hrustljavo opečemo na tanko narezane koščke pancete, nato pa ponev odstavimo, da se malce ohladi.
Dodamo maslo in sveže liste žajblja. Ko maslo sladko zadiši, dodamo kuhane njoke, strgljaj ali dva limonine lupinice in na hitro premešamo.