Burgundski goveji lonec

3. 5. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Burgundski goveji lonec (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo pravi recept za ljubitelje govejega mesa ...

Za 4 osebe potrebujete:

  • 100 g slanine
  • 2 čebuli
  • 4 stroke česna
  • 2 korenčka
  • 1 steblo zelene
  • 5 žlic olja
  • 1 kg govedine (prednji del)
  • 2 žlici moke
  • 750 ml rdečega vina
  • sol, sveže mleti poper
  • 2 lovorjeva lista
  • 16 majhnih čebul
  • 250 g šampinjonov
  • juho za zalivanje

Priprava:

1 Slanino zrežite na majhne kocke. Olupite čebulo, česen, korenje in zeleno. Čebulo in česen sesekljajte, korenje in zeleno pa zrežite na koščke. V veliki nepregorni kozici segrejte 1 žlico olja in na njem popražite slanino. Dodajte zelenjavo in vse skupaj dušite 3 minute. Nato vse sestavine stresite na krožnik.

2 Očistite meso in ga zrežite na koščke. Lahno jih potresite z moko. V kozico vlijte 2 žlici olja in ga segrejte. Nato na njem z vseh strani popecite meso. Nato ga vzemite iz kozice.

3 V kozico vlijte vino in dodajte sol, poper, zelenjavo s slanino, lovorjeva lista in timijan. Vse skupaj zavrite in pustite lahno vreti 2 minuti, da povre alkohol. Nato primešajte meso. Kozico pokrijte in jo za 2 uri postavite v pečico, segreto na 180 stopinj. Če je treba, prilijte še malo juhe.

4 Olupite majhne čebule. Šampinjone oplaknite in jih obrišite. Vse skupaj stresite v skledo in primešajte preostalo olje. Segrejte rebrasto ponev, vanjo stresite čebule in gobe ter jih malce popražite. Mesu jih dodajte 15 minut pred koncem peke. Če je treba, jed na koncu začinite še s soljo in poprom.

Foto: Profimedia

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"