Češnje – zdrave in odlične za pito

22. 6. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Češnje – zdrave in odlične za pito (foto: arhiv revije Liza)
arhiv revije Liza

Ko boste slišali, kako so češnje zdrave, jih ne boste prenehali jesti.

Napovedujejo prihod poletja, kar pomeni, da boste lahko v njih uživali, se jih do sitega najedli in s tem bili deležni njihovih številnih pozitivnih vplivov na zdravje. Seveda pa so češnje primerne tudi za pripravo različnih jedi in peciv.

Češnje so polne železa, fosforja, kalija, kalcija in vitaminov A, B1, B2, B6 in C, kakor tudi precej drugih rudninskih snovi. Med drugim spodbujajo prečiščevanje ledvic ter izločanje strupov. Skupaj s semeni uravnavajo raven krvnega sladkorja in podaljšajo občutek sitosti. Vsebujejo veliko antioksidantov, zato slovijo tudi kot zaviralke staranja, 100 g češenj pa ima približno 322 kJ oziroma 77 kcal. Predstavljamo vam 10 razlogov, zakaj bi bilo dobro pogosteje jesti češnje.

1. Dvigujejo raven energije

Z uživanjem češenj na naraven način pomagate telesu, da ima to več energije. Večina kalorij v tem sadežu izhaja iz naravnih sladkorjev, ki vam izboljšujejo razpoloženje in dvigujejo raven energije. Zato naslednjič, ko med dnevom začutite, da vam upada energija, posezite za pestjo češenj in takoj se boste počutili bolje.

2. Izboljšujejo prebavo

Zaradi velike količine vlaken češnje izboljšujejo prebavo in zmanjšujejo raven holesterola v krvi. Pest češenj je povsem dovolj.

3. Dobre so za vid in kožo

Še en dober razlog, zakaj bi bilo dobro jesti češnje: ker so odlične za vid. Češnje vsebujejo precej vitamina A, del tega vitamin pa je beta karoten, ki izboljšuje vid in prispeva k temu, da so vaše oči bolj zdrave. Retinol je še en del vitamina A, ki pomaga, da je vaša koža videti zdrava in sveža. Češnje vsebujejo 20-krat več vitamina A od jagod in borovnic. Le zakaj jih ne bi jedli pogosteje?

4. Pripomorejo k boljšemu spancu

Če imate težave s spanjem, vsakodnevno jejte češnje, da si izboljšate spanec. Češnje vsebujejo melatonin, ki pomaga ljudem pri nespečnosti. Če boste redno jedli češnje, ne boste imeli potrebe piti zdravil za boljši spanec.

5. Pomagajo pri preprečevanju raka

Ali ste vedeli, da se z rednim uživanjem češenj lahko borite z določenimi tipi raka? Češnje so polne naravnih in močnih antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za rakavo obolenje, obenem pa zavirajo učinke staranja. Zato se potrudite, da to sezono jeste čim več češenj.

6. Zmanjšujejo bolečino

Češnje so odličen vir antocianina, ki zmanjšuje bolečine in natekanje ter blaži simptome kroničnih bolezni, kot sta putika – protin in artritis. Zato poskušajte namesto zdravil nekaj dni jesti češnje in opazujte, ali učinkujejo na vas.

7. Preprečujejo krče v mišicah

Čeprav imajo banane več kalija od češenj, nekateri banan ne marajo. Zato svobodno jejte čim več češenj, da preprečite in zmanjšate krče v mišicah. Češnje pa lahko tudi pomagajo pri zmanjšanju menstrualnih bolečin.

8. Spodbujajo boljše delovanje možganov

Če čutite, da ste pozabljivi, vam češnje lahko pomagajo izboljšati delovanje možganov, ne glede na to, koliko let imate. Češnje so poznane kot hrana za možgane, ker so bogate z močnim antioksidantom antocianinom, ki je odličen za možgane.

9. Dobre so za srce

Vsakodnevno je treba jesti hrano, ki je dobra za srce in nikoli ni pozno, da se začnete bolj truditi okoli svojega prehranjevanja. S tem, da jeste češnje, lahko zmanjšate tveganje pred srčnimi boleznimi, zato je to še en zelo dober razlog, da jih jeste v večjih količinah.

10. Imajo antiinflamatorne lastnosti

Ena od najbolj pomembnih lastnosti češenj je njihovo močno antiinflamatorno delovanje. To je dobra novice za atlete, kakor tudi za tiste, ki imajo artritis.

POKRITA ČEŠNJEVA PITA

Za 6 oseb potrebujemo:

Za nadev:

50 g češnjeve marmelade
1 dl vode
750 g svežih češenj

Za testo:

250 g moke
175 g hladnega masla narezanega na koščke
3 žlice sladkorja v prahu
1 jajce
1 žlico vode

Priprava:

Prebrane in oprane češnje izkoščičimo. V posodo damo marmelado in vodo, premešamo in na zmerni temperaturi počakamo, da zavre. Mešamo in kuhamo toliko časa, da se voda in marmelada združita, nato pa kuhamo, dokler se mešanica ne zgosti. Dodamo izkoščičene češnje in kuhamo še 5 minut. Ves čas kuhanja mešamo. Marmelado s češnjami prelijemo v skledo in pustimo, da se povsem ohladi.

V skledo presejemo moko in dodamo na koščke narezano maslo in sladkor v prahu. Maslo s prsti hitro in rahlo vgnetemo v moko in sladkor. V manjši skledici razžvrkljamo jajce z vodo. Mešanico zlijemo v skledo in vse skupaj zgnetemo v krhko testo. Testo stresemo na pomokano delovno površino, razdelimo na pol in oblikujemo v dva enaka hlebčka. Razvaljamo ju v pol centimetra debelo testo.

Model za pite (premera približno 20 cm) namažemo z maslom in obložimo z enim delom razvaljanega testa. Testo s prsti prilagodimo obliki modela in ga večkrat prebodemo z vilicami. Odvečno testo, ki visi iz modela, odrežemo. Tudi drugo testo razvaljamo. Na testo, ki je v pekaču, vlijemo marmelado s češnjami, nato pa jo prekrijemo z zgornjim delom testa. Odvečno testo odrežemo in obe testi stisnemo skupaj s ščipanjem. Pripravljeno pito pustimo počivati 30 minut.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pito posujemo z žlico sladkorja, v sredino pite pa z nožem narahlo zarežemo križ. Pito pečemo 30 minut, nato pa znižamo temperaturo na 180 stopinj Celzija in pečemo nadaljnjih 15 minut. Pita je pečena, ko postane testo zlatorjavo in marmelada v sredici vre.

Pečeno pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Nato jo razrežemo na kose in postrežemo še toplo s stepeno sladko smetano ali kepico sladoleda. Pito lahko posujemo še s sladkorjem v prahu.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?