Lahko si nakopljete resne težave: poleti nikoli ne bi smeli jesti čevapčičev in pleskavic

20. 7. 2024
Deli
Lahko si nakopljete resne težave: poleti nikoli ne bi smeli jesti čevapčičev in pleskavic (foto: Profimedia)
Profimedia

Nutricionistka pojasnjuje, zakaj poleti ne bi smeli jesti čevapčičev in pleskavic.

Si tudi vi ne predstavljate poletja brez piknikov, na katerih so dobrote z žara? A če si radi privoščite čevapčiče ali pleskavice, si lahko nakopljete težave, poroča Sensa.

Nutricionistka Branka Mirković namreč opozarja, da take jedi v resnici niso najbolj primerne za vroče dni, razloga pa sta dva.

Ne spreglejte:

"V vročih dneh se je priporočljivo izogibati mastnemu mesu: bolje je izbrati bolj pust vir beljakovin, kot so ribe, piščančji ali puranji file. Nič ni narobe s samim žarom, a da bi živila bila okusna, ponavadi potrebujemo veliko maščobe, kar je največja težava," je pojasnila.

Pleskavice, čevapčiči in druge specialitete, narejene iz mletega mesa, pa imajo še eno pomanjkljivost. "V vročini težko zagotavljamo varnost mletega mesa in preprečimo razvoj nevarnih bakterij," je opozorila strokovnjakinja. Zaradi tega lahko ob uživanju čevapčičev in pleskavic poleti pride do resnih okužb.

Kaj jesti v poletnem času?

Nutricionistka priporoča, da v vročih dneh uživamo veliko zelenjave. "Zelenjava je obvezen del prehrane, tako sveža kot kuhana. Mlado zelje, paradižnik, paprika, kumare, zelena solata – uporabite vse, kar je zdaj na voljo in pripravite mešano solato," je povedala in ob tem opozorila, naj pri pripravi solate ne pretiravamo z oljem.

"Če v solato dodate 50 gramov olja, boste zaužili 450 kalorij. Ključne so začimbe! Uporabite sveža in posušena zelišča, limono, česen in podobne dodatke, je solata lahko okusna tudi brez pretiranega olja," je povedala. Po njenih besedah je v obroke najbolje vključiti svežo zelenjavo v kombinaciji s kuhano. Tako bodo naše jedi še bolj okusne, raznolike in hranljive.

Preberite več na Sensa.si