Če razmišljate, s kakšno torto bi razveselili najbližje, bo ta okusna kombinacija dobra odločitev.
Za 12 kosov potrebujete:
- 250 g moke
- 60 g sladkorja v prahu
- 100 g masla
- 2 jajci
- 3 žlice svežega ingverjevega soka
- 1 žlico nastrgane limonine lupinice
- 1 žlico nastrgane pomarančne lupinice
- sol
Za kremo:
- 3 hruške
- 100 g sladkorja
- 1 strok vanilje
- 1 zvezdasti janež
- 2 pomaranči
- 225 g temne čokolade
- 100 ml smetane
- mlet cimet
Priprava:
1 Iz moke, sladkorja v prahu, koščkov masla, jajc, ingverjevega soka, limonine lupinice in ščepca soli zgnetite mehko in voljno testo. Nato ga za 60 minut postavite v hladilnik.
2 Testo okroglo razvaljajte in z njim obložite tortni model, premera 26 cm. S prsti oblikujte 3 cm visok rob. Dno večkrat prebodite z vilicami. Pokrijte ga s papirjem za peko in obtežite s suhimi stročnicami. Nato ga 15 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Nato odstranite papir in stročnice ter testo pecite še 15 minut.
3 Medtem olupite hruške in jih prepolovite. Odstranite peščišče in vsako polovico pahljačasto zarežite. Dajte jih v kozico, dodajte 500 ml vode, sladkor, pol stroka vanilje, zvezdasti janež, pomarančni sok in lupinico 1 pomaranče. V vrelo mešanico položite hruške in jih kuhajte 1 do 2 minuti. Nato počakajte, da se ohladijo v prevretku.
4 Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo. Malce ohlajeno primešajte smetani in dodajte lupinico 1 pomaranče in sredico polovice stroke vanilje. Porazdelite po pečenem testu in pogladite površino. Nato torto za nekaj ur postavite v hladilnik. Nato po ohlajeni kremi razporedite hruške in torto potresite s cimetom.
Foto: Profimedia
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa