Ljudje pogosto kupujejo črni kruh, misleč, da je bolj zdrav od belega, brez da bi se zavedali, da gre pogosto le za obarvan kruh, ki pa za zdravje sploh nima blagodejnih učinkov.
Črni kruh ima manj kalorij kot beli, vsebuje otrobe, ki imajo v svoji sestavi prehranske vlaknine, prav tako pa vsebuje škrob in topne sladkorje.
Ne spreglejte:
- Zdravnik pravi: "Ni neozdravljivih bolezni."
- Ljudje, ki ti naredijo največ škode v življenju, imajo to skupno lastnost
Ko ga zaužijemo, se njegov volumen poveča in nas dlje časa drži site. Črni kruh tudi nase veže maščobe, namesto da bi jih takoj odložil v kri, deluje prebavno, hitreje prehaja skozi sistem in s seboj izloča strupene snovi. Poleg tega ima črni kruh več mineralov, vitaminov in beljakovin kot beli kruh.
Pridelan je iz polnozrnatega pšeničnega ali rženega zrna in tako ohrani vsa pomembna hranila. Črni kruh lahko imenujemo kruh, ki vsebuje vsaj 30 % črne ali ržene moke.
Obstajajo načini, ki vam pomagajo določiti kakovost kruha
Pri njem je sama struktura kompaktna, saj je gluten v kruhu slab in se pri rezanju lomi in izpušča zrak, zato črni kruh ni tako velik kot beli kruh in je brez lukenj.
Črni, rženi ali polnozrnati kruh nikoli ne more biti tako mehak in zračen kot bel, vedno je manjši in gostejši, zato je po peki težji. Prepoznali ga boste tudi po tem, da je črni kruh veliko bolj vlažen od belega, zato je težji.
Z njim lahko doma opravite tudi preprost test, ki vam bo pomagal določiti, če gre dejansko za črni kruh. Iz sredine kruha vzemite en kos in ga namočite v vodi. Če se voda obarva, je to obarvan kruh, ne pravi črni kruh.
Črnemu kruhu pogosto dodajajo barve, kakav, celo rdeče vino in kavo. Pomembno se je zavedati tudi, da črni kruh vedno diši drugače kot beli.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?