Cvrtnik na vroč zrak je lahko izjemno uporaben, a vseeno v njem ne moremo pripraviti vsega.
"Air fryer" oziroma cvrtnik na vroč zrak je v zadnjih letih postal prava kuharska senzacija. Težko je spregledati navdušenje: morda ga imate doma, morda o njem poslušate s strani prijateljev ali na družbenih omrežjih.
In res, razlogi za njegovo priljubljenost so očitni: priprava hrane je hitrejša, bolj zdrava kot cvrtje v olju in pogosto tudi energetsko učinkovitejša od pečenja v pečici. Vendar pa tudi ta čudežna naprava ima svoje omejitve.
Kaj ni primerno za pripravo v "air fryerju"?
Prehranska strokovnjaka Alisa Burt and Samuel Goldsmith za portal her.ie razkrivata, da obstajajo živila, ki niso primerna za pripravo v cvrtniku na vroč zrak.
1. Hrana z mokrim testom ali maso
Čeprav se zdi mamljivo, da bi s pomočjo "air fryerja" pripravili domačega ocvrtega piščanca, to ni dobra ideja. Ker naprava ne uporablja olja v takšni meri kot klasično cvrtje, se testo ne zapeče pravilno — rezultat je pacasto in neprivlačno. Poleg tega se lahko masa razlije in zažge na dnu košarice, kar povzroči trdovratne madeže in neprijeten vonj. V cvrtnik na vroč zrak lahko običajno pripravite predpripravljena panirana živila, pri katerih je panada bolj čvrsta. Če živila panirate sami, pa se cvrtju v "air fryerju" raje izognite.
2. Jedi z omako ali tekočino
Enolončnice, golaži, omake... Vse te sodijo na štedilnik ali v počasni kuhalnik, nikakor pa ne v "air fryer". Poleg packarije obstaja tudi nevarnost, da vroča tekočina poškropi notranjost naprave ali vas celo med pripravo opeče.
3. Riž, testenine in druga kuhana živila
Če nekaj običajno skuhamo v vodi, take jedi ne sodijo v cvrtnik na vroč zrak. Ta preprosto ni narejen za pripravo živil, ki se običajno pripravijo v vreli vodi ali na pari. Samuel Goldsmith priporoča, da pri teh jedeh ostanemo kar pri dobrem starem štedilniku.
4. Pokovka
To zna marsikoga presenetiti: večina "air fryerjev" ne doseže dovolj visoke temperature, da bi se koruzna zrna pravilno pripravila. Lahko se zataknejo v napravo, povzročijo kratki stik ali celo požar.
5. Brokoli
Čeprav se veliko zelenjave odlično obnese v cvrtniku na vroč zrak, brokoli ni ena izmed njih. Ker hitro izgubi vlago, postane suh, žilav in grenek – skratka vse prej kot okusen.
6. Trdo kuhana jajca
Ideja o tem, da bi v air fryerju skuhali jajce, je morda zanimiva – a končni rezultat bo najverjetneje gumijast, prekuhan in daleč od pričakovanj.
Vir: her.ie