Ta živila pospešujejo razvoj demence, Slovenci pa jih uživamo vsak dan

19. 9. 2025
Ta živila pospešujejo razvoj demence, Slovenci pa jih uživamo vsak dan (foto: Profimedia)
Profimedia

Čas je, da jih izločimo iz jedilnika, pravijo strokovnjaki.

Slaba prehrana močno povečuje tveganje za demenco – to dokazujejo izsledki velike znanstvene študije, ki je trajala kar 15 let.

Raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj 2.500 ljudi, je pokazala, da imajo osebe, ki redno uživajo velike količine rdečega in predelanega mesa ter sladkanih pijač (tudi gaziranih), bistveno večjo verjetnost za pojav demence in drugih kroničnih bolezni. Študijo povzemajo na portalu krstarica.com.

Na drugi strani pa so tisti, ki sledijo mediteranskemu načinu prehranjevanja – torej uživajo veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih žit, stročnic, oreščkov in zdravih maščob – znatno bolje ohranili zdravje možganov in počasneje razvijali kronične bolezni.

Več o raziskavi

Raziskava, objavljena v reviji Nature Aging, je spremljala udeležence povprečne starosti 71 let skozi obdobje 15 let. Udeleženci niso bili podvrženi posebni dieti – znanstveniki so spremljali njihove običajne prehranske navade in jih primerjali z vzorci zdravega prehranjevanja.

Zakaj pokvarjenega mleka ne bi smeli zlivati v kuhinjsko korito

Posebej so analizirali tri prehranske vzorce:

  • Mediteranska prehrana – temelji na zelenjavi, sadju, ribah, polnozrnatih žitih in oljčnem olju.
  • MIND dieta – kombinacija mediteranske in DASH diete, ki posebej poudarja uživanje listnate zelenjave in jagodičevja, ob hkratnem omejevanju slane in ocvrte hrane, masla ter sladkarij.
  • AHEI sistem (Alternative Healthy Eating Index) – ocenjuje, kako zdrava je prehrana glede na vnos sadja, zelenjave, stročnic, oreščkov in zdravih maščob, hkrati pa spodbuja omejevanje uživanja rdečega mesa, predelanih živil, sladkanih pijač in transmaščob.

Udeleženci z bolj zdravimi prehranskimi navadami so imeli občutno manj kroničnih bolezni – vključno z demenco, srčno-žilnimi boleznimi, depresijo in Parkinsonovo boleznijo. Slabi prehranski vzorci so ta obolenja pospešili, niso pa imeli pomembnega vpliva na težave z sklepi, kot je artritis.

Učinki zdrave prehrane so bili še posebej izraziti pri ženskah in najstarejših udeležencih (78 let in več). Znanstveniki poudarjajo, da kakovostna prehrana pomaga upočasniti kronična vnetja v telesu, ki so ključni dejavnik pri staranju in nastanku bolezni.

Ne glede na starost velja eno pravilo: bolj zdrava kot je vaša prehrana, večja je verjetnost, da boste ohranili vitalnost, bister um in kakovostno starost. Rdeče meso, predelani mesni izdelki in sladke pijače ne sodijo na vaš vsakdanji jedilnik – če jih ustrezno omejite, vam bo telo hvaležno.

Vir: krstarica.com

Nutricionistka razkriva: to je velika napaka, ki jo vsi počnemo z jogurtom – zavržemo njegov najbolj zdrav del