Prehod na vegansko prehrano zmanjša tveganje za srčne težave pri ljudeh že v nekaj tednih, kažejo rezultati raziskave, izvedene na enojajčnih dvojčkih, v časopisu JAMA Network Open.
Ne spreglejte:
- Katero BABICO imajo otroci običajno raje? Po očetovi ali po mamini strani?
- Ta napitek ženske imenujejo "botoks v kozarcu": topi maščobo, pomlajuje kožo in zmanjšuje gube
Bratje in sestre, ki so se držali veganske prehrane, so imeli nižji holesterol, boljšo raven sladkorja v krvi in večjo izgubo teže že po dveh mesecih v primerjavi s tistimi, ki so se držali vsejede diete .
Veganstvo je povezano s težavami, kot so anemija in depresija, vendar raziskovalna ekipa v Kaliforniji verjame, da novi izsledki kažejo na manjše tveganje za srčne bolezni, saj so pri njih dejavniki tveganja holesterol, krvni sladkor in teža.
Dr. Christopher Gardner, prehranski raziskovalec na Univerzi Stanford, je dejal, da je študija ponudila »revolucionaren način potrditve, da je veganska prehrana bolj zdrava od konvencionalne prehrane,« poroča Daily Mail.
Študija je vključevala 22 parov enojajčnih dvojčkov povprečne starosti 39 let. Od udeležencev je bilo 77 odstotkov žensk. oben od udeležencev ni imel kardiovaskularnih težav in ni bil debel. Njihov povprečni ITM je bil 25,9, kar kaže, da so imeli udeleženci rahlo prekomerno telesno težo. Ekipa se je odločila raziskavo izvesti na dvojčkih, ker imajo podobno genetiko in življenjski slog.
Raziskovalci s Stanforda in Univerze v Kaliforniji so enega od dvojčkov iz vsakega para prosili, naj sledi veganski dieti, medtem ko je drugi jedel tipično hrano. Obe dieti sta vključevali zelenjavo, stročnice, sadje in polnozrnate žitarice. Sladkorji in rafinirane žitarice, kot sta beli kruh in testenine, niso bili vključeni v noben prehranski načrt.
Veganska prehrana ni vključevala mesa ali živalskih proizvodov, medtem ko je običajna prehrana vključevala piščanca, ribe, jajca, sir in mlečne izdelke.
Raziskovalci so analizirali kri udeležencev in jih tehtali v treh obdobjih med študijo: na začetku raziskave, po štirih tednih in po osmih tednih.
Osnovna raven LDL pri veganih je bila 110,7 mg/dl in 118,5 mg/dl pri vsejedih. Do konca študije so ravni padle na 95,5 in 116,1. Pri veganih je to pomenilo 14-odstotno znižanje.
Vegani so prav tako pokazali približno 20-odstotno znižanje inzulina in izgubili 4,2 kilograma več kot vsejedi.
»Na podlagi teh rezultatov bi večina od nas imela koristi od prehoda na rastlinsko prehrano,« je dejal dr. Gardner. »To nakazuje, da lahko vsakdo, ki se odloči za vegansko prehrano, izboljša svoje dolgoročno zdravje v dveh mesecih, pri čemer so največje spremembe vidne v prvem mesecu.«
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?