5 preprostih vsakdanjih navad za zmanjšanje kalorij in hujšanje: Pozabite na kratkoročne dosežke in shujšajte popolnoma brez stresa

5 preprostih vsakdanjih navad za zmanjšanje kalorij in hujšanje: Pozabite na kratkoročne dosežke in shujšajte popolnoma brez stresa (foto: Profimedia) Profimedia
18. 11. 2022

Odpravljanje neželenih kilogramov ni nujno težko, sledite tem preprostim zdravim navadam in pozabite na ekstremne diete. 

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Vsakdo, ki se je kdaj spopadel s hujšanjem ali spremembo prehrane, ve, da se lahko zdijo nepremostljive ovire na poti do boljšega zdravja. Nedavne raziskave so pokazale, da si velika večina posameznikov želi shujšati, težava pa je, da večina metod hujšanja zahteva odrekanja in spremembe življenjskega sloga, ki so dolgoročno nevzdržne. Če se s tem strinjate, imamo za vas nekaj dobrih novic: Doseganje ciljev glede hujšanja ni nujno zapleteno ali težavno. Za začetek boste morda morali spremenite svoje vsakodnevne navade, ki vam ne koristijo in jih zamenjati za najboljše prakse, ki prinašajo resnične rezultate.

Ovire pri hujšanju se skrivajo za vsakim vogalom. Med njimi so pomanjkanje dostopa do zdrave hrane, premalo časa, slabe prehranjevalne navade in sedeč način življenja - da ne omenjamo še hektičnega poklicnega, družinskega in družabnega življenja, zaradi katerega so naši urniki bolj natrpani kot kdaj koli prej in polni neskončnih obveznosti. Na srečo vam za hujšanje ni treba preživeti nešteto ur z vadbo v telovadnici, ki pospešuje izgorevanje maščob, ali natančno šteti kalorij in obsedeno paziti na vsak grižljaj hrane. Namesto tega je najbolje, da vzpostavite trdne temelje zdravih in trajnostnih vsakodnevnih navad, ki vas bodo pripravile na uspeh.

Tako kot pri vseh drugih koristnih prizadevanjih je ključ do uspeha dolgoročna naravnanost k rasti, ne pa osredotočanje na kratkoročne dosežke. Ne pozabite, da se bo trud, ki ga vložite zdaj, obrestoval tudi kasneje.

Preberite, katere navade morate dodati v svoj vsakdanjik, da boste še korak bližje doseganju ciljev glede hujšanja - brez stresa.

1. Pazite na zadosten vnos vode

Da bi zmanjšali kalorije in shujšali, je ta prva dnevna navada zelo pomembna. Morda se tega ne zavedate, vendar so številne priljubljene pijače, kot so latte, gazirane pijače in vino, vir praznih kalorij, ki ovirajo hujšanje. Zato je lahko pitje več vode čez dan in popivanje manj sladkanih pijač zanesljiv način za zmanjšanje vnosa kalorij.

Strokovnjaki pravijo, da je hidracija ključna sestavina za spodbujanje presnove in hujšanje. Poskušajte popiti vsaj 2 litra vode na dan. Če niste prepričani, ali pijete dovolj vode, uporabite sistem za spremljanje, kot je aplikacija za hidracijo ali steklenička za vodo, ki jo je mogoče ponovno napolniti, da spremljate vnos.

Profimedia

2. Več se gibajte in manj sedite

Zmanjševanje kalorij za hujšanje ne pomeni le zamenjave nezdrave hrane za zdravo. Prav tako ne gre pri hujšanju le za 30 do 60 minut vadbe, da bi preostanek dneva preživeli v sedečem položaju. Redno gibanje čez dan je ključnega pomena za energetske potrebe vašega telesa in pospeševanje presnove. Na primer, namesto dvigala lahko izberete stopnice ali pa v trgovini z živili parkirate dlje.

Še en odličen način za spodbujanje hujšanja je vadba za moč. Z vključevanjem dejavnosti za vadbo za moč, ki krepijo mišice, postane vaše telo bolj presnovno aktivno in učinkoviteje izkorišča energijo, tudi ko ste v mirovanju. Vsakodnevno izvajajte vadbo za moč, kot so počepi, počepi ali držanje deske, da boste lažje gradili in ohranjali mišično maso. Poleg tega dosledno vsakodnevno gibanje pripomore k boljšemu razpoloženju in omogoča boljše obvladovanje stresa - dva podcenjena dejavnika, ki lahko vplivata na vašo telesno težo.

3. Obroke pripravljajte sami doma

Če več obrokov pripravljate doma, lahko samodejno zmanjšate vnos kalorij, saj imate večji nadzor nad sestavinami in velikostjo porcij. Domača kuhinja lahko pomaga tudi pri povečanju vnosa sadja in zelenjave, kar je povezano z boljšo telesno težo in boljšim splošnim zdravjem.

Če ne uživate v kuhanju doma (ali ne znate kuhati), strokovnjaki priporočajo, da začnete z majhnimi koraki in si zastavite majhen, a dosegljiv cilj, da boste tedensko pojedli vsaj tri doma pripravljene obroke. Tudi načrtovanje zdravih obrokov in nakupovanje živil vnaprej vam omogoča, da imate v hiši samo zdrava živila in odpravite skušnjavo, da bi popustili in si privoščili nezdravo hrano ali hrano na zalogo.

4. Ne izpuščajte obrokov, zlasti ne zajtrka

Naj se vaše prehranjevanje ne začne šele okoli poldneva. Nobenega razloga ni, da bi stradali do določene ure v dnevu. Če zajtrk pojeste prej, telo dobi energijo, ki jo lahko čez dan učinkoviteje izkoristi. Prav tako pomaga preprečiti prenajedanje in slabo izbiro hrane.

Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki prvi obrok zaužijejo prej v dnevu, običajno bolj zdravo telesno težo in porabijo manj dnevnih kalorij kot tisti, ki z jedjo odlašajo na poznejši čas. Poleg tega obilen zajtrk odvrača od obilnega obroka pozno čez dan, ko ste manj aktivni in ima vaše telo manjše potrebe po energiji. Čez dan poskušajte jesti na vsake tri do štiri ure, da boste nadzorovali lakoto in velikost porcij.

Profimedia

5. Pazite na velikost porcij in si privoščite polnovredna živila

Spremljanje velikosti porcij in uživanje pretežno polnovrednih živil sta bistvena za zdravo uravnavanje telesne teže in zmanjševanje kalorij. Predvsem sadje in zelenjava sta najboljša izbira glede na količino kalorij.

Sadje in zelenjava naj bosta glavna zvezda vašega krožnika. Imata malo kalorij, veliko vlaknin in sta polna vitaminov, mineralov in drugih pomembnih hranil. Načrtujte, da boste pri vsakem obroku in prigrizku vključili vsaj eno sadje ali zelenjavo. Ker ta živila vsebujejo veliko vlaknin in dobre prehrane, vas bodo nasitila in preprečila lakoto brez dodatnih kalorij.

Preberite še:

Ženske pozor: ta simptom popuščanja srca bi pripisale nosečnosti!

Priporočamo tudi:

To se v vašem telesu zgodi, če izpustite preveč obrokov