Najboljša jutranja rutina, ki vam lahko pomaga pri izgubi teže: To so spremembe, s katerimi boste porabljali kalorije že v zgodnjih urah dneva

Najboljša jutranja rutina, ki vam lahko pomaga pri izgubi teže: To so spremembe, s katerimi boste porabljali kalorije že v zgodnjih urah dneva (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2023

Z nekaj majhnimi spremembami svoje jutranje rutine boste začeli porabljati kalorije že v zgodnjih urah dneva.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Zakaj so jutranji rituali tako pomembni? Zato, ker je jutro najbolj občutljiv čas v primerjavi s preostalim delom dneva. Ali ste vedeli, da lahko navade, ki jih vzpostavite zjutraj, pripomorejo k uspešnemu hujšanju?  Za nekatere se jutro začne s skodelico čaja, za nekatere pa z vadbo. Ne glede na to, kakšen je vaš primer, lahko to vpliva na vašo pot hujšanja! Z nekaj majhnimi spremembami v svojem dnevnem režimu pa boste kalorije začeli kuriti že zgodaj zjutraj.

Pogovarjali smo se s strokovnjaki, ki razkrivajo nekaj najboljših trikov za hujšanje, s katerimi ne boste le pravilno začeli dan, temveč boste tudi spodbudili zdravo hujšanje.

Včasih se ne zavedamo moči majhnega truda, vendar nas lahko vsakodnevne navade naredijo ali zlomijo, zlasti pri jutranji rutini.

Zakaj je jutro morda najboljši čas za hujšanje?

Po raziskavi Univerze Northumbria v Newcastlu lahko ljudje z jutranjo vadbo na prazen želodec pokurijo do 20 odstotkov več telesne maščobe. Na prazen želodec bo namreč telo, da bi proizvedlo energijo in vas ohranilo med vadbo, začelo kuriti telesno maščobo. To pripomore k hitrejšemu izgubljanju maščobe.

Ne samo vadba, tudi to, kaj jeste, kdaj se zbudite in kaj počnete zjutraj - vse to je pomembno pri hujšanju.

To so jutranje navade, ki lahko pospešijo vaše hujšanje:

Zbudite se zgodaj

Zgodnje vstajanje ne pomeni, da morate sklepati kompromise glede spanja. Če želite shujšati, si vedno privoščite dovolj spanca. Poleg tega upoštevajte nasvete za zgodnje vstajanje in zgodnje spanje za hujšanje. Po mirnem spancu se zbudite in upoštevajte jutranjo rutino, da začnete dan tako, da se izognete telefonu, si pripravite zdrav zajtrk in se pripravite na dan. Zdrav začetek vas bo spremljal ves dan.

Raztegnite svoje telo in um

Namesto, da po zbujanju listate po telefonu ali skočite iz postelje, se pet do deset minut raztezajte in vadite miselnost. Tako bo vaše telo pripravljeno na nov dan.

Ko je vaše telo pod stresom, je še težje shujšati (sproščanje kortizola, stresnega hormona, je povezano s pridobivanjem telesne teže); z raztezanjem telesa in uma pa se znebite stresa in povečate energijo.

Profimedia

Sedite na soncu

Poleg tega, da ohranja kosti močne, je sončni vitamin pomemben tudi za hujšanje. Pojdite zgodaj spat in ko se zbudite, se za nekaj minut postavite na sonce, da zaužijete naravni vitamin D. Jutranje sončenje bo pripomoglo k bolj energičnemu in zdravemu počutju, poleg tega pa bo poskrbelo za hormonske spremembe, kar bo pripomoglo k hujšanju.

Pijte veliko vode

Ne naredite te napke in zjutraj ne pozabite na vodo. Vaš prvi napitek je zelo pomemben. Voda je bistvenega pomena za biološko delovanje, saj pospešuje presnovo in odplakne strupe iz telesa - tako lahko vaše telo pokuri več kalorij. Poleg tega voda poskrbi za hidracijo telesa in poskrbi, da ste manj lačni. Pijete lahko navadno vodo ali vodo z limono. Čeprav je limonina voda boljša izbira, če si prizadevate shujšati.

Profimedia

Zaužijte beljakovinsko bogat zajtrk

Ne glede na to, kako naporno je vaše jutro, nikoli ne izpustite zajtrka in pojejte zajtrk, ki vsebuje veliko beljakovin. Ker je za nekoga, ki se prehranjuje, zelo pomembno, kaj je, in ker prehrana, bogata z beljakovinami, pomaga zmanjšati apetit in pospešiti presnovo. Poleg tega beljakovine pomagajo tudi pri izgradnji mišic in ohranjanju močnejšega telesa. Uživate lahko jajca, mleko, skuto, lečo, mandlje, tofu, arašide in grški jogurt.

Profimedia

Vadite čuječnost

Ko ste pod stresom, vaše telo sprošča kortizol, stresni hormon. Kortizol lahko povzroči povečanje telesne teže. Da bi se izognili stresu, redno vadite čuječnost. Po podatkih Ameriškega psihološkega združenja (American Psychological Association) lahko čuječnost pripomore k zmanjšanju stresa, povečanju energije in spomina ter izboljšanju osredotočenosti. To pa pomeni, da ni stresa, ni povečanja telesne teže.

Preberite še:
TA živila bi morale ženske obvezno uživati v času menstruacije
Priporočamo tudi:
Veste, kakšne prednosti imate, če sladkor zamenjate za TO sestavino?