Samo 15 odstotkov debelih ljudi uživa preveč hrane, 35 odstotkov jih je normalno in 50 odstotkov debelih ljudi je premalo, pravi Michael Montignac v svoji knjigi Jem, torej hujšam. Koliko točk si zasluži dieta po mnenju strokovnjakinje?
Pa začnimo s filozofsko razlago omenjene knjige. Ko je pred 400 leti oče sodobne filozofije Rene Descartes razmišljal o svetu in iskal univerzalno metodo za iskanje resnice, je ugotovil, da dejstvo, da razmišlja, potrjuje, da tudi obstaja. Cogito ergo sum ali mislim, torej sem.
Mišljenje je po Descartu začetek vsega. Prav tako, kot je po Montignacu jesti (v nasprotju s stradanjem) začetek dobre diete. Jem, torej hujšam.
Montignac jasno in glasno zagovarja, da so hipokalorične diete neučinkovite, saj če vam po njih uspe izgubiti težo, vso prav hitro spet pridobite. Čeprav jeste manj, se redite.
Kako poteka dieta "jem, torej hujšam"?
Razlaga je preprosta. Človeški organizem ohranja nagon po preživetju, ki se vznemiri, kakor hitro čuti pomanjkanje. Dolgotrajno zmanjšanje energijskega vnosa sili organizem, da se temu prilagodi in v skladu z nagonom po preživetju še zmanjša porabo.
Iz podobnih razlogov je pomembno tudi to, da jeste redne obroke, ki jih ne smete preskakovati, saj vrzel med obroki zbega telo in energijo iz naslednjega obroka shrani v maščobno zalogo, namesto da bi jo učinkovito porabilo. Vzrok odvečnih kilogramov se ne skriva v energiji, temveč v sestavi živila.
Tako vam ne omejuje količine hrane, ampak vam določa, katera hrana je primernejša in katera manj primerna za hujšanje. Glavni krivec za pretirano težo je po Montignacovem mnenju hrana, ki vsebuje visok glikemčni indeks.
Glukoza je gorivo našega organizma. Količina glukoze na tešče v povprečju znaša 1 gram na liter krvi ali 5,5 mmol/l. Ko količina glukoze v krvi naraste, trebušna slinavka izloči inzulin, katerega naloga je, da glukozo pospravi v celice.
Čez čas tako raven sladkorja v krvi pade. Tako naj bi bilo pravilnejše ogljikove hidrate deliti na to, kako hitro dvignejo sladkor v krvi, torej kako visok glikemični indeks imajo, in ne na hitre ali počasne.
Če na tešče zaužijete ogljikov hidrat, zapletena molekulska struktura na absorpcijo nima bistvenega vpliva. Zato predlaga, da se dobri ogljikovi hidrati imenujejo tisti, ki imajo nizek glikemični indeks, slabi pa tisti, ki imajo visokega.
Kaj je glikemični indeks?
Glikemični indeks je število, ki nam pove, koliko se je po zaužitem obroku v krvi dvignila raven sladkorja. Za glukozo smo določili najvišji indeks 100, preostala živila se tako gibljejo od 0 do 100.
Dieta se v grobem deli na dve stopnji. V prvi stopnji, ki lahko traja od enega do več mesecev, kolikor pač potrebujete za spremembo svojih prehranskih navad, se morate odpovedati nekaterim živilom, kot so sladkarije, beli izdelki, nekatero zelo sladko sadje in seveda alkoholu.
Obroki pa bodo vseeno uravnoteženi, polni beljakovin, vlaknin, vitaminov, mineralov in mikroorganizmov. Pojesti morate tri obroke na dan, če želite lahko tudi pet, a morajo biti temu primerno manjši.
Predlogi jedilnikov:
- Pa poglejmo predloge za zajtrk v prvi stopnji diete: polnozrnati kruh, posneto mleko in marmelada brez sladkorja, jogurt in kava brez kofeina ali jajčka s slanino, lahko pa jeste tudi samo sadje, le ne banane.
- Za malico je priporočljivo pojesti sadež, na primer jabolko, kuhano jajce ali košček sira. Kosilo naj bi bilo sestavljeno iz predjedi, glavne jedi, ki naj vsebuje ogljikove hidrate z zelo nizkim glikemičnim indeksom, in poobedkom. Za predjed lahko pojeste surovo zelenjavo, meso, jajca, školjke ali rake, ne smete pa jesti korenja, krompirja, koruze, riža, kuskusa, leče in fižola.
- Za glavno jed jeste meso, ribe in zelenjavno prilogo in za poobedek malo sira. Za večerjo, ki mora biti najlažji obrok dneva, pa si lahko privoščite lečo, fižol in grah, a brez maščobe, lahko po pojeste tudi krožnik polnozrnatih testenin ali neprečiščenega riža z zelenjavo.
V drugi stopnji, v obdobju, ko naj bi se vaša teža ustalila, pa je predviden dolgoročni načrt za vzdrževanje teže in zdravja. Pravila so precej podobna kot v prvi stopnji, le da je v prehrano vključeno več živil.
Ogljikove hidrate lahko mešate z malo maščobami, spijete lahko kakšen kozarec vina in si privoščite kakovostno sladico. Seveda pa ne smete pozabiti, da morate najpogosteje izbirati med hrano, ki vsebuje nizek glikemični indeks, najbolje pod 50.
Ocena: 3/5
Diete, ki uravnavajo krvni sladkor in izločanje inzulina, so temeljne za posameznikovo zdravje. Tega se še posebej zavedajo sladkorni bolniki. Na žalost pa je tako, da se zdravi ljudje ne zavedajo prednosti, ki jih lahko takšna dieta prinese v njihovo življenje.
Naj naštejem samo nekatere: večja zbranost, več energije, miren spanec, primeren sladkor in holesterol v krvi, uravnotežen krvni pritisk, manj nervoze, normalna telesna teža … To torej govori v prid Montignacovi dieti.
Neprijetnost diete pa vidim predvsem v tem, da potrebujete kar nekaj znanja, preden se lahko diete natančno lotite. Iz izkušenj pri svojem delu pa sem pogosto opazila, da odpovedovanje določeni hrani, tudi za krajši čas, kot je en mesec, povzroča stres in nemalokrat se zgodi, da ljudje, ki jim je neka hrana prepovedana, to v trenutku šibkosti pojedo v pretiranih količinah.
Vir: Jem torej hujšam, Michel Montignac
Mojca Cepuš, nutricionistka, Befit – vaš košček zdravja
Ocene ostalih priljubljenih diet:
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem