Paradižniki imajo veliko vitaminov, mineralnih snovi in flavonoidov, ki ščitijo pred rakom. Ko bo paradižnikov na pretek, lahko pripravite okusno domačo mezgo in jo uporabljate tudi kasneje.
Količina – poljubna, postopek enostaven!
1. Umijemo paradižnik in ga razrežemo na kocke
2. Pekač namastimo z olivnim oljem, nasujemo paradižnikove kockice in jih opečemo na ognju. Po dveh minutah paradižnike obilno in izdatno zalijemo z olivnim oljem.
3. Pekač damo v pečico in pečemo 90 minut na približno 130 stopinjah. Izločile se bodo peške in voda, tudi večina lupine bo odstopila.
4. Pečen paradižnik z odcejalno zajemalko (ostane gosta snov, tekočina odteče) preložimo v posodo in jo s paličnim mešalnikom zmeljemo.
5. Mezgo damo v kozarce in jih za 15 minut zapremo v pečico, ogreto na 70 stopinjah, da se pokrovčki zaprejo in da se mezga pasterizira.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja