Nikoli več je ne boste kupili: TAKO preprosto pripravite domačo Vegeto (RECEPT)

6. 10. 2024
Deli
Domačo Vegeto lahko sami pripravite brez večjega truda. (foto: Profimedia)
Profimedia

Priprava domače vegete je otročje lahka, končni rezultat pa je božanski.

Mnogi se strinjajo, da so jedi brez pravih začimb precej dolgočasne. Prav zato velikokrat posežemo po vnaprej pripravljenih začimbnih mešanicah, ki pa so navadno prepolne soli in ojačevalcev okusa, ki imajo vprašljive učinke na zdravje. Prav zaradi tega na portalu Cosmopolitan razkrivajo trik, kako pripraviti domačo vegeto.

Ne spreglejte:

Osnova za domačo začimbno mešanico je jušna zelenjava, kot so korenje, peteršilj, zelena, čebula in česen, por, mirne vesti pa lahko svojo mešanico popestrite tudi s  cvetačo, papriko in drugo zelenjavo, ter tudi zelišči. Dodali boste tudi malce soli in popra, ter po okusu tudi čili ter žlico ali dve kurkume.

Pri izbiri zelišč in zelenjave lahko uporabite vse, kar vam je všeč, izogibajte se le zelenjave, ki vsebujejo veliko vode, kot je kumara, paradižnik ali bučka. Vnaprej si lahko pripravite tudi različne mešanice, kot je mediteranska ali mesna različica, pri tem pa se poigrajte z raznoliko uporabo zelišč, ki bodo vaši mešanici dodala piko na i.

Moškemu, ki mu vera to prepoveduje, v bolnišnici obrili brado. Družina prizadeta
domača vegeta
Profimedia

Kako pripraviti domačo Vegeto?

Potrebujete:

  • 0,5 kg korenja
  • 0,5 kg gomoljne zelene
  • 0,5 kg čebule
  • 0,5 kg peteršiljeve korenine
  • 1 glava česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 zelena paprika
  • šop svežih zelišč (peteršilj, drobnjak, timijan, bazilika ...)
  • 1 žlica kurkume
  • 2–3 žlice soli

Postopek priprave poteka tako:

  1. Zelenjavo najprej očistite, osušite in drobno sesekljajte.
  2. Zdaj jo posušite v sušilniku za zelenjavo. Če tega nimate, lahko uporabite pečico, ogreto na 50 stopinj. Zelenjavo v pečici pripravljajte dokler iz nje ne izhlapi vsa voda.
  3. Zelišča operite, posušite in nasekljajte.
  4. Zelenjavo stresite v multipraktik in zmeljite do želene strukture.
  5. Posebej zmešajte sol in kurkumo, dodaj zmleto zelenjavo in zelišča ter dobro premešajte.
  6. Nadevajte v sterilne steklene kozarce in dobro zaprite.

Pa veselo ustvarjanje v kuhinji! 

Kako se po kuhanju znebiti neprijetnih vonjav? V pomoč vam bo ta preprost trik

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić