Okusna enolončnica, ki vas pogreje in nasiti.
Za 4 osebe potrebujete
• 250 g suhega belega fižola
• 350 g prekajene mesnate slanine v kosu (ali šunke)
• 250 g korenja
• 500 g mokastega krompirja
• 500 g zelenega stročjega fižola (zamrznjenega)
• 1 jabolko
• 1 čebulo
• 40 g masla
• sol, poper
Priprava
Fižol stresite na cedilo in ga oplaknite. Nato ga pretresite v skledo, prilijte približno 1,5 l vode, da je povsem prekrit, in ga čez noč namakajte.
Naslednji dan fižol odcedite in ga stresite v lonec. Dodajte slanino, prilijte 1,5 l vode in kuhajte približno 50 minut. Medtem pripravite korenje in krompir ter ju narežite na kocke. Korenje, krompir in stročji fižol dodajte belemu fižolu in kuhajte še 25 minut.
Jabolko olupite, narežite na četrtine in očistite. Četrtine narežite na krhlje in jih približno 15 minut pred koncem dodajte enolončnici. Čebulo olupite in sesekljajte. Maslo segrejte in na njem popražite čebulo.
Slanino vzemite iz lonca. Narežite jo na rezine in jo skupaj s čebulo vmešajte v enolončnico. Po okusu še solite in poprajte.
Čas priprave brez namakanja: približno 1 ura 45 minut.
Na osebo: približno 860 kcal, beljakovine: 26 g,
maščobe: 58 g, ogljikovi hidrati: 57 g.