Francoska gastronomija je zaščitena dediščina prav zaradi pozornosti, ki jo Francozi namenjajo hrani, pa tudi zaradi tega, ker uživajo v njej. Jejmo torej kot Francozi.
Unesco je leta 2010 na seznam svetovne nematerialne dediščine prvič vpisal dediščino, povezano z gastronomijo. K tej uvrstitvi na seznam je pripomoglo vse, kar predstavlja sestavni del povprečnega francoskega obroka:
- nakup kakovostnih, po možnosti lokalnih izdelkov, katerih okusi se lepo dopolnjujejo;
- pazljiv izbor jedi, ki odražajo raznolikost francoskih regij in odlik vode, zemlje in zraka, tipičnih za vsako od teh regij;
- kombinacija jedi in vin;
- estetika urejanja mize;
- pogovori in vedenje za mizo.
Proslavljanje pomembnih življenjskih dogodkov
Rojstva, poroke, obletnice, uspehi, obnavljanje starih prijateljstev ... V vseh srečnih okoliščinah življenja se Francozi radi dobijo okoli obložene mize. Bodisi gre za zbiranje v krogu prijateljev, poslovno kosilo ali banket, obrok poskrbi za dobro vzdušje, izpostavi toplo človeško plat skupnega obedovanja in dobrobiti druženja.
Postrežba po francosko
Gastronomski obrok pomeni pravi ceremonial, gre za nespremenjene rituale, med katerimi pogovor stalno teče: začne se z aperitivom, konča pa z digestivom. Med tema dvema so najmanj štiri jedi: predjed, glavna jed z ribo ali mesom, sir in desert. Zraven pa še kruh in vino, ki se dopolnjujeta z vsako jedjo.
Od izbora hrane do degustacije
Vse se začne z nakupom. Jedilnik določajo letni časi, priložnost in pa okusi jedi. Prodajalci in kuharji si radi izmenjajo informacije in znanja.
Doma se kuhajo jedi med pogovorom. Starši prenašajo znanje in posebne postopke mlajšim, tako glede receptur kot tudi urejanja mize. Gastronomski obrok ni samo to, da se hrana poje: pripravljanje mize je tako edinstveno, saj se razlikuje od družine do družine.
Obrok je nekakšna degustacija: vonji prodirajo iz kuhinje, še preden gostje sedejo za mizo, svoje pa naredi tudi lepo pogrnjena miza. Nato pridejo na vrsto čuti okusov in dotikov ter tudi čut sluha.
In kako se najraje razvajajo Francozi? Brez njihove čebulne juhe preprosto ne gre! Predstavljamo vam recep za to okusno jed.
Čebulna juha - za 4 osebe
- 40 dag čebule, narezane na kolobarje
- 1 žlica masla
- l liter jušne osnove
- sol in poper
- 1 dl belega suhega vina
- rezine belega kruha popečenega na maslu
- 10 dag naribanega sira
Priprava:
Čebulo popražite na maslu na nizki temperaturi. Ne sme biti rjava, ampak steklena. Zalijte z juho ali vodo z jušno kocko, dosolite, če je treba, in poprajte. Kuhajte na šibkem ognju, da se čebula skoraj stopi. Če je juha preredka, dodajte sveže olupljen in nariban krompir. Ko je skuhana, dodajte vino. Pravilno se juha postreže tako, da se v skodelice vloži nekaj gostega in zalije z juho. Na vrh dajte opražen kruh, na katerem je rezina sira. Vse skupaj vložite v pečico in malo zapecite. To je eden od najbolj enostavnih receptov za čebulno juho, ki je mimogrede odlična!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?