Frankfurtski venec

8. 5. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Frankfurtski venec (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Poslastica za vse, ki imajo radi vaniljino masleno kremo

Za 16 kosov potrebujete

  • 1 zavitek praška za vaniljin puding
  • 275 g sladkorja
  • 500 ml mleka
  • 450 g masla
  • 1 ščepec soli
  • 1 vaniljev sladkor 
  • 4 jajca
  • 250 g moke
  • 50 g jedilnega škroba
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 125 g ribezove marmelade
  • 50 g lešnikovega krokanta
  • kandirane češnje

Priprava

Zmešajte prašek za puding, 75 g sladkorja in 100 ml mleka. Zavrite 400 ml mleka. Vmešajte mešanico za puding in ga malce pokuhajte. Pokrijte ga s prozorno folijo in ga pustite, da se ohladi pri sobni temperaturi.

Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Zmehčajte 250 g masla. Preostalo maslo penasto stepite s soljo, preostankom sladkorja in vaniljevim sladkorjem. Drugo za drugim primešajte še jajca.

Več ur pod klimo, nato pa ven na vročino? Vmes vas čaka še pomemben korak

Zmešajte moko, škrob in pecilni prašek. Skupaj s 50 ml mleka mešanico vmešajte v masleno testo. Denite ga v namaščen model v obliki venca (približno 1,4 l) in ga pecite približno 40 minut. Ko se ohladi, ga dvakrat vodoravno prerežite.

Spodnje dno premažite z marmelado. Zdaj penasto stepite zmehčano maslo in mu po žlicah primešajte še puding. Četrtino kreme pogladite po marmeladi. Pokrijte z drugim delom pečenega testa. Po njem razporedite četrtino kreme in jo pokrijte s tretjim delom testa. Nekaj maslene kreme denite v dresirno vrečko. Venec premažite s preostalo kremo. Okrasite s krokantom, kremastimi kupčki in kandiranimi češnjami. Kolač za 2 uri postavite v hladilnik.

Čas priprave: približno 3 ure in 25 minut.

Na kos: približno 440 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 44 g.