Včasih so te nadomestne velikonočne šunke pripravljali predvsem v gospodarsko manj razvitih krajih: Gorenjci svojo legendarno gorenjsko prato, Korošci nabulano prato, Belokranjci pa fulanko. Danes so to še vedno priljubljene velikonočne jedi.
Fulanka - belokranjska velikonočna jed
Sestavine:
- 1,5 do 2 kg prekajene krače
- 1 kg dan starega belega kruha
- 8 jajc
- suha juha
- peteršilj
- poper
- sol
- črevo (debelo goveje)
Priprava:
Kračo skuhamo in jo narežemo na kocke, prav tako na kocke zrežemo kruh. Vse skupaj zmešamo, polijemo s suho juho, v kateri se je kuhala krača, dodamo jajca in začimbe ter vse dobro premešamo.
S to zmesjo napolnimo debelo črevo, ki ga zašpilimo. Fulanko prelijemo z vročo mastjo in eno uro pečemo pri 200 stopinjah, da je lepo zlato rumeno zapečena.
Besedilo in foto: Dr. Boris Kuhar
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija