Vsakdo ve, da sta najosnovnejši sestavini vsake kuhinje sol in poper – tako kuharji, ki so za svoje kulinarične presežke prejeli Michelinove zvezdice, kot naši najmlajši. Vendar pa lahko ob kuhanju uporabimo nešteto drugih začimb in ob tem pogledamo v drugo dimenzijo, kot je glasba.
Raziskava, ki jo je opravil eksperimentalni psiholog Charles Spence z oxfordske univerze, razkriva, da je hrana še okusnejša, če jo začinimo z glasbo. Spence pravi, da lahko ščepec opere, kanček flamenka ali celo nemškega techna izboljšajo okus pripravljene hrane.
Profesor je testiral svojo idejo z glasbo začinjene hrane ob poslušanju domače glasbe – izkazalo se je, da imajo francoske jedi boljši okus ob poslušanju francoske harmonike, k okusu testenin pa se je prilegla glasba priznanega italijanskega opernega skladatelja Puccinija. Do enakih rezultatov so prišli tudi ob nemški, španski in grški hrani.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem