To objavo namenjamo vsem, ki ste ugotovili, da vaše telo zavrača gluten in vas zanima, kje vse so njegovi sledovi. Kateri so skriti viri glutena?
Na svetovnem spletu najdemo vse več člankov o glutenu in brezglutenski hrani. Pri čemer naj poudarimo, da se od pogosto le modnega pretiravanja, torej neraziskanega, v praksi neargumentiranega izogibanja hrani (samo zato, ker je to 'in'), na tem mestu oddaljujemo.
Po drugi strani pa se še kako zavedamo, da poleg namišljenih bolnikov obstajajo tudi dejanski – alergiki, ki imajo z glutenom resnične težave.
Žita in njihovi derivati:
- ajdova moka (če vsebuje delce pšenične)
- grahamova moka (in vsi izdelki)
- ječmen, ječmenov kis, ječmenova moka, ječmenov slad, ječmenov sirup, ječmenovo mleko
- kamutova moka (in vsi izdelki)
- pirina moka (in vsi izdelki)
- pivski kvas
- pšenica (tudi tista z višjo vsebnostjo beljakovin, iz katere izdelujejo zdrob, testenine)
- pšenica dvozrnica (prednica današnje pšenice)
- pšenična moka
- pšenični škrob
- pšenični zdrob
- rž
- tritikala (križanec med pšenico in ržjo)
Običajne jedi, ki vsebujejo gluten:
- testenine: ravioli, cmo(č)ki, njoki, kuskus
- rezanci: jajčni rezanci, ramen, udon, soba, chow mein. Toda: riževi rezanci in rezanci iz mungo fižola ne vsebujejo glutena.
- kruh, peciva: rogljički, grški pita kruh, naan, vaflji, koruzni kruh, krompirjev kruh, muffini, krofi, štručke
- krekerji: zlate ribice in prestice, preste, polnozrnati krekerji
- pečenje: torte, piškoti, pite, brownieji, rogljički
- riževi, ovseni kosmiči
- palačinke, tortilje, vaflji, toast, biskvit
- krušne drobtine
- popečeni kruhki, zlate jušne kroglice
- vse polivke z dodano moko za zgostitev
- sojine omake, smetanove omake, prežganke
- pšenične tortilje
- vseh vrst pivo, vse pijače iz ječmenovega sladu (razen tistih s posebno oznako 'brez glutena')
- pivski kvas
- in čisto vse, kar vsebuje pšenično moko.
Kar bi lahko vsebovalo gluten (o podrobnostih povprašajte kuharja/pozorno preberite deklaracijo na artiklu):
- polnozrnate, energetske ploščice (večina jih vsebuje oves, ki ni brez glutena)
- pomfri
- krompirjev čips (včasih ga med pakiranjem posujejo s pšenično moko, da se ne zlepi)
- predelano meso (šunke, salame, klobasice, klobase, paštete – pogosto jim dodajo pšenični zdrob)
- bonboni, čokolade, instant kakavovi in kavni napitki
- suho sadje, npr. fige (včasih jih med pakiranjem posujejo s pšenično moko, da se ne zlepijo)
- oreščki, lešniki (med pakiranjem jih včasih posujejo s pšenično moko, da se ne zlepijo)
- juhe: bodite posebej pozorni na kremne juhe, ker mnoge vsebujejo ječmen ali belo moko (za zgostitev tekočine)
- nekateri (mehki) siri, sirni namazi, sladoled
- večzrnati tortilja čips, večzrnate tortilje (ker niso v celoti iz koruze, lahko vsebujejo pšenico)
- solatni prelivi, omake (lahko vsebujejo ječmenov kis, sojino omako, pščenično ali katero drugo moko)
- škrob in dekstrin (dekstrin nastane med segrevanjem škroba)
- sirup iz rjavega riža
- nadomestki za meso: sejtan, že pripravljene vegetarijanske omake, nadomestki/imitacije morske hrane in mesa. Toda: izjema je tofu, ki ne vsebuje glutena.
- sojina omaka; izjema je tamari, če je narejen brez pšečnične moke
- dušena perutnina
- polnilo za sirovo pito (ker je včasih iz bele moke)
- v gostilni, restavraciji postrežena jajca: sama jajca ne vsebujejo glutena, toda nekateri vanje vmešajo še testo in v tem primeru jajčna jed vsebuje gluten.
Destilirane alkoholne pijače in kisi - večina jih ne vsebuje glutena in ne vsebujejo alergikom škodljivih glutamin peptidov. Toda:
- (lager) piva
- t.i. (pale) ale-i
- ječmenovi napitki
- in kisi
so izjeme in lahko vsebujejo gluten. Vtipkajte v iskalnik 'pivo brez glutena' in poiščite proizvajalca ali trgovino, ki izdeluje/prodaja takšnega.
Ostali izdelki, ki lahko vsebujejo sledi glutena:
- že pakirani zeliščni, prehranski dodatki
- šminke, lip glossi, balzami za ustnice
- zdravila, tudi tista brez recepta (Več ...)
- vitaminski dodatki (Več ...)
- Playdoh plastelin: ker je narejen iz pšenične moke
- pisemske ovojnice: lepilo na kuvertah lahko vsebuje gluten
Podrobno branje etiket
Kako se ga naučiti? Več na tej povezavi.
Kje vse še lahko pride do stika z glutenom:
- v toasterjih, ki se jih uporablja za glutenski in brezglutenski kruh
- v cedilih
- na deskah za rezanje
- v sitih za moko
- pri hrani, ki jo pražimo, pečemo, cvremo skupaj z živili, ki vsebujejo gluten
- v skupnih posodah za shranjevanje hrane
- dodatki, kot so maslo, arašidovo maslo, majoneza, gorčica, marmelada
- na kuhinjskih pripomočkih, ki so bili v stiku s pšenično moko, enako velja za med pripravo nezaščitene brezglutenske izdelke, ki so prišli z njo v stik
- med drugimi žiti, npr. ovsom, ki je rasel tik ob pšenici (izberite oves z oznako 'brez glutena')
- morda tudi v picerijah, ki ponujajo navadno in brezglutensko testo
- pri pomfriju
- med drugim pečenjem
- v slaščičarnah
In če o varnosti zaužitja niste prepričani, se v izogib morebitni reakciji raje osredotočite le na tista živila, ki so nedovumno označena kot - brezglutenska.
Pripravila: K. K.
Vir: Fundacija za bolnike s celiakijo
Več informacij o priporočeni hrani brez glutena najdete tudi na spletni strani Slovenskega društva za bolnike s celiakijo: v njegovem strokovnem svetu sedijo kar štirje doktorji medicine.
Preberite še: Brezglutenska čokoladna torta
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?