Ideja za jesensko kosilo: Slastna gobova enolončnica, ki bo navdušila vso družino

20. 10. 2023
Deli
Ideja za jesensko kosilo: Slastna gobova enolončnica, ki bo navdušila vso družino (foto: Profimedia)
Profimedia

Jesenski čas nas navadno obdari z bogatimi jesenskimi pridelki med katerimi so tudi gobe.

Ko se boste naslednjič sprehodili po gozdu, ni odveč poiskati kakšno, saj iz gob lahko pripravite slastno in okrepčilno gobovo enolončnico.  

Poleg tega, da vam bo pogrela telo in vas navdušila, je gobova enolončnica hitro pripravljena in enostavna jed, ki je lahko odlično kosilo za celo družino.    

Katere sestavine potrebujete za gobovo enolončnico:    

  • 250 g rjavih gob (lahko tudi belih)    
  • 250 g ostrigarjev
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna    
  • 2 korenčka    
  • 1 velik krompir    
  • 250 ml pasiranega paradižnika    
  • Sol, poper, sladka in pekoča mleta rdeča paprika, lovorov list, peteršilj, rožmarin    
  • 500 ml goveje juhe (lahko je tudi zelenjavna osnova)    
  • Maslo    

Priprava:     

Gobe najprej dobro očistite. Nato šampinjone narežite na želeno velikost, ostrigarje pa lahko nalomite kar z rokami. V naslednjem koraku v globoki ponvi na maslu ali podobni maščobi prepražite drobno sesekljano čebulo in česen, nato dodajte na kolobarje narezano korenje.

Kam postaviti termostat, da bodo računi nižji?

Po nekaj minutah v ponev dodajte še gobe in na kocke narezan krompir. Zalijte z 250 mililitrov juhe in začinite. Ne dodajajte veliko tekočine, ker bodo gobe spustile veliko vode.   

Po 15 minutah dodajte pasiran paradižnik in kuhajte približno 30 minut oziroma dokler ne boste dobili želene gostote. Med kuhanjem naj razpade tudi krompir, kar bo zgostilo enolončnico. V primeru, da imate raje redkejšo jed, dodajte več juhe. Postrezite s svežim kruhom in žlico smetane.

Dodaten namig: Če gobova enolončnica ni dovolj gosta, eno žlico moke zmešajte s 100 ml vrele vode in dodajte v enolončnico ter dobro premešajte.

Dober tek!

Vir: zadovoljna.dnevnik.hr

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"