Jed, ki je res za "prste polizat".
Za 1 kos potrebujete:
- 20 g kvasa
- 1 žličko sladkorja
- 450 g moke
- 6 žlic olivnega olja
- sol
- 200 g gob
- 1 rdečo čebulo
- 100 g mocarele
- 150 g rezin slanine
- 1 vejico rožmarina
- sveže mleti poper
Priprava:
1 V majhno količino mleka nadrobite kvas, primešajte še sladkor, 1 žlico moke ter vse skupaj pustite vzhajati 5 do 10 minut. V večjo skledo presejte preostalo moko, dodajte kvašeno mešanico, 3 žlice olja, 1 žličko soli in 300 ml vode. Zgnetite mehko in nelepljivo testo. Premažite ga z oljem, pokrijte in na toplem pustite vzhajati 1 uro.
2 Očistite gobe in jih zrežite za rezine. Olupljeno čebulo prepolovite in jo zrežite na rezine. Mocarelo in slanino zrežite na koščke.
3 V ponvi segrejte 1 žlico olja in na njem popražite čebulo in slanino. Dodajte gobe, oplaknjene iglice rožmarina in vse skupaj dušite, dokler ne povre vsa tekočina. Mešanico začinite s soljo in poprom ter ponev odstavite.
4 Testo okroglo razvaljajte in ga položite v pekač, obložen s papirjem za peko. Nato naj vzhaja še 20 minut. 2 žlici vode zmešajte z 1 žlico olja in z mešanico premažite testo. 25 minut ga pecite v pečici, segreti na 220 stopinj. Pečeno fokačo prekrijte z gobovo mešanico, jo potresite s koščki mocarele in jo pecite še 5 minut. Okrasite z iglicami rožmarina ali rukolo.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?