Juha je vedno dobra izbira za želodčke...
Za 4 osebe potrebujete:
- približno 600 g kosti s kostnim mozgom
- 400 g telečjih kosti (reber)
- ½ čebule
- 5 poprovih zrn
- 2 lovorjeva lista
- 3 vejice timijana
- sol
- 150 g toasta brez skorje
- 100 ml mleka
- 2 jajci
- 2 žlici sesekljanega luštreka
- sveže mleti črni poper
- 2 žlici moke
- 1 korenček
- 1 korenino peteršilja
- 100 g zelene
- 100 g zelenih delov pora
Priprava:
1 Mozeg odstranite s kosti in ga postavite vstran. Prazne kosti, telečja rebra in kose mesa stresite v lonec. Dodajte čebulo, poper, lovor in timijan, prilijte 2 litra hladne vode, jo solite in zavrite. Nato znižajte temperaturo in juho pustite lahno vreti približno 2 uri in 30 minut.
2 Toast zrežite na kocke, jih prelijte z mlekom in pustite stati 5 minut. Ločite rumenjake od beljakov. Mozeg drobno sesekljajte in mu primešajte rumenjake, luštrek, črni poper in sol. Dodajte še ožet kruh in moko. Premešajte in na koncu dodajte sneg beljakov.
3 Juho precedite v drug lonec. Vanjo stresite rezine korenja, peteršilja, zelene in por in juho zavrite. Z mokrimi rokami iz mase oblikujte kroglice, jih spustite v vrelo juho, zmanjšajte temperaturo in cmočke kuhajte približno 10 minut.