Če želite imeti gladko omako, jo na koncu pretlačite s paličnim mešalnikom.
Za 4 osebe potrebujete
- 600 g govedine (pleče)
- sol
- sveže mlet poper
- 6–8 sesekljanih strokov česna
- 2 žlici svinjske masti ali sončničnega olja
- 80 g prekajene slanine (kocke)
- 1 drobno sesekljano veliko čebulo
- 1 žlico moke
- dušeno špinačo in krompirjeve cmoke za prilogo
Priprava
Pečico segrejte na 200 stopinj. Meso začinite s soljo in poprom ter ga natrite s česnom. V litoželezni posodi segrejte mast in na njej razpustite kocke slanine. Trajalo bo približno 5 minut. Nato na slanino stresite še čebulo in jo pražite približno 3 minute, da se zmehča. Nanjo položite meso in ga z vsake strani pecite tri minute. Zalijte s 400 ml vode, posodo pokrijte in meso pecite približno uro in pol.
Meso od časa do časa prelijte s sokom, ki nastaja pri peki, ali vročo vodo. Ko je mehko, ga vzemite iz posode in postavite vstran. Lonec s sokom odstavite s kuhalne površine, moko temeljito zmešajte s 100 ml vode in mešanico skozi cedilo primešajte soku. Mešajte in omako kuhajte približno pol ure. Če je pregosta, jo zgostite z vodo. Na koncu jo začinite s soljo in poprom.
Rezine mesa prelijte z zgoščeno omako in jih postrezite s špinačo ter krompirjevimi cmoki.
Namig: Izvrstna priloga je dušen riž.
Čas priprave: približno 2 uri.
Na osebo približno 510 kcal, beljakovine: 32 g, maščobe: 40 g, ogljikovi hidrati: 8 g.