S tem preprostim trikom so naše babice poskrbele za okusen in hranljiv obrok.
Grah je bogat z vlakninami in železom, pripravljen po tem receptu pa bo postal priljubljena jed tudi za tiste, ki mu sicer niso naklonjeni.
Ne spreglejte:
- Kako dobro poznate govorico telesa? Teh 8 znakov razkriva, da nekdomu niste všeč
- Tako se v 2 urah poslovite od bolečega grla: vodi dodajte 3 začimbe in popijte
V preteklosti je bil dušeni grah z mesom nepogrešljiv na mizah po vsej nekdanji Jugoslaviji. Bil je rešitev za zaposlene gospodinje, saj ga je bilo mogoče pogrevati, ne da bi izgubil svoj bogat okus. Ta tradicionalna jed ne ponuja le izvrstnega okusa, temveč tudi hranljiv obrok, ki telesu zagotavlja veliko beljakovin.
Kako pripraviti grah, kakor so ga pripravljale naše babice?
Sestavine:
- 1 zavitek zamrznjenega graha
- 300 g mesa (govedina ali piščančje meso)
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 3 korenčki
- 1 žlica moke
- sol in poper po okusu
- mleta sladka paprika
- koper
- začimbna mešanica po okusu
Priprava:
- V globllji ponvi segrejte olje in dodajte drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodajte na kocke narezano meso in ga pražite, dokler ne postane mehko.
- Nato dodajte narezano korenje in zamrznjen grah. Prilijte toliko tople vode, da pokrijete sestavine, in vse skupaj kuhajte na nizkem ognju.
- Ko se meso zmehča in grah skuha, dodajte začimbno mešanico, pol čajne žličke mlete rdeče paprike, sesekljan česen, poper in koper.
- V pol kozarca tople vode zmešajte žlico moke in to mešanico vlijte v jed, da se vse skupaj lepo zgosti.
- Kuhajte še 10 do 15 minut na zmernem ognju ob občasnem mešanju.
Grah nato postrezite in uživajte v božanskem okusu.
Vir: kafe.rs