Gratinirana čebulna juha

2. 3. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Gratinirana čebulna juha (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Okusna in enostavna za pripravo

Sestavine

  • 500 g čebule
  • 50 g masla
  • 40 g moke
  • 250 ml suhega belega vina
  • 1 l mesne osnove
  • 4 vejice svežega timijana
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 4 rezine en dan stare bagete
  • 75 g nastrganega grojerja
Priprava

Olupite čebulo in jo zrežite na obročke. V večji posodi stopite maslo in na njem pri nizki temperaturi 8 do 10 minut pražite čebulo, da dobi lepo rjavkasto bravo. Po njej nato potresite moko in vse skupaj pražite še približno 1 minuto.

Čebuli med stalnim mešanjem počasi prilijte najprej vino in nato še mesno osnovo. Timijanu potrgajte lističe in te stresite v juho.

Juha naj zavre, nato zmanjšajte temperaturo kuhalne površine. Pri nizki temperaturi naj lahno vre najmanj 30 minut. V tem času jo večkrat premešajte. Dlje jo boste kuhali, intenzivnejšega okusa bo.

Pečico segrejte na programu peke na žaru. Juho začinite s soljo in poprom in jo porazdelite po štirih nepregornih (jušnih) skodelicah. V vsako položite rezino kruha in to potresite s sirom. Skodelice postavite 10 cm pod segret žar pečice. Juho gratinirajte toliko časa, da se sir stopi in se robovi lepo rjavo obarvajo.

Recept iz knjige Rudolph kuha

Velika novost za uporabnike brezplačnega ChatGPT