Grozljivo! Ženska je za večerjo pojedla ostanke sušija, nato pa je utrpela hude posledice

13. 4. 2023
Deli
Grozljivo! Ženska je za večerjo pojedla ostanke sušija, nato pa je utrpela hude posledice (foto: Profimedia)
Profimedia

Bizaren primer zastrupitve s hrano, ob katerem boste dobro premislili, preden si privoščite suši, ki ni sveže pripravljen...

Hrana, ki jo imamo danes na voljo v trgovinah in restavracijah, je sama po sebi precej zdrava, a to še ne pomeni, da tveganje za okužbo ne obstaja. Še vedno se lahko zastrupimo s hrano, v redkih primerih pa poznamo tudi ekstremne primere zastrupitve.

O enem od teh ekstremnih primerov poroča portal ladbible.com, ki pojasnjuje, da se je 34-letna ženska, identificirana kot "J.C.", zastrupila z ostanki sušija.

Ženska je prišla pozno iz službe in ugotovila, da so trgovine že zaprte. Zaradi tega se je odločila zaužiti pet dni star suši, ki ga je kupila na bencinski črpalki.

Ironično jo je skrbelo, da ne bo mogla spati, če ne bo jedla pred spanjem, ob tem pa se še ni zavedala, da bo njen pozni prigrizek povzročil nešteto neprespanih noči v prihodnjih mesecih.

J.C. ni upoštevala opozorilnih znakov; "kisel" okus sušija je prekrila s sojino omako.

Štiri mesece pozneje pa so se začele težave. Najprej je opazila nespečnost, nato pa je prišlo do težav tudi podnevi; hitro bitje srca, nenavadni krči v želodcu, prebavne motnje...

Težavam pa ni bilo še konec. Sčasoma je J.C. začela halucinirati. Videla je hrošče, ki lezejo po steni ali po njeni koži.

Neke noči so ji otrpnile roke in noge, obenem pa ni mogla zadržati urina. Zaradi tega je bila sprejeta v bolnišnico, vendar zdravniki niso odkrili vzroka. Priporočili so, naj poskusi s psihoterapijo, ki naj bi pomagala pri nespečnosti.

Terapija žal ni pomagala in njeno stanje se je slabšalo. Na ponovnem pregledu so zdravniki odkrili, da ima J.C. bolezen, ki jo imenujemo "senzorična ataksija". Gre za motnjo v senzoriki, ki naj bi bila zaslužna za halucinacije in nezmožnost nadziranja mehurja.

Zdravniki so sklepali, da je do motnje prišlo zaradi pomanjkanja vitamina B12. Predlagali so dodatke in za nekaj časa se je zdelo, da je težava bila rešena, saj so se njeni simptomi bistveno omilili. Pa vendar so se čez 2 meseca vrnili.

Ob ponovnih težavah je J.C. zopet pristala na urgenci. Krvna analiza ponovno ni pokazala nič nenavadnega, zato so zdravniki predlagali pregled blata. Tako so končno prišli do pomembne ugotovitve.

V njenem blatu so zdravniki odkrili na tisoče jajc, ki jih je v črevo spustila trakulja. 

Ko so žensko vprašali, ali je pred pričetkom težav zaužila kakšne sumljive žitarice ali ribe, se je nenadoma spomnila sušija in zdravniki so potrdili, da je ravno ta najbrž bil vir okužbe.

Ravno trakulja pa je iz njenega telesa črpala zaloge vitamina B12, zaradi česar je prišlo do številnih težav. 

J.C. je tako dobila ustrezna zdravila in se znebila parazita, danes pa je veliko bolj pazljiva pri uživanju ostankov hrane.

Morda bi vas zanimalo tudi:

Ana Zrimšek o prehrani žensk

V tokratni epizodi Aktivni podkasta je z nami Ana Zrimšek, strokovnjakinja na področju prehrane žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in po porodu. Zaupala nam je vse, kar moramo vedeti o prehrani v omenjenih obdobjih.

Kaj lahko storimo, če je do nosečnosti prišlo nenačrtovano in zaradi tega prej nismo poskrbeli za ustrezen življenjski slog? Kako lahko omilimo nosečniško slabost? Zakaj nastane nosečniški diabetes? Lahko ustrezna prehrana poskrbi za lažji porod? Kaj je še posebej pomembno v času po porodu? Vse to in še več v novi epizodi Aktivni podkasta.

Epizodi prisluhnite tukaj: