Če imate povišan holesterol, se v širokem loku izogibajte temu živilu, čeprav velja za "zdravo".
Samo zato, ker je to živilo na oddelku "zdrave prehrane", to še e pomeni, da je nujno dobro za vaše zdravje. Eno takih živil je tudi kokosovo olje, ki je v zadnjih letih postalo izredno priljubljeno, vendar strokovnjaki opozarjajo na njegove možne negativne učinke.
Kokosovo olje vsebuje nasičene maščobe
Kokosovo olje je lahko uporabno za številne jedi, obenem pa navdušuje z odličnim okusom. A na n1info.hr opozarjajo, da lahko ravno to živilo ogroža zdravje srca in ožilja, saj vsebuje nasičene maščobe.
Pravzaprav vsa maščoba, ki je pri sobni temperaturi v trdnem stanju, vsebuje nasičene maščobe, ki dvigujejo LDL oziroma "slab" holesterol. Povišan LDL holesterol pa povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo.
Strokovnjaki opozarjajo, da kokosovo olje vsebuje približno 90 % nasičenih maščob, medtem ko maslo vsebuje 64 %, svinjska mast pa okoli 40 %. Zaradi tega je kokosovo olje eden izmed največjih virov nasičenih maščob, kar povečuje tveganje za povišan holesterol in posledične zdravstvene težave.
Sploh, če imate že povišan holesterol, je priporočljivo, da se kokosovemu olju izogibate in raje posegate po izdelkih, ki vsebujejo manj nasičenih maščob.
Vir: n1info.hr