Po kateri hrani pogosto najbolj hrepenite? TO razkriva o vašem telesu in celo osebnosti

11. 1. 2024
Deli
Po kateri vrsti hrane pogosto najbolj hrepenite? (foto: Profimedia)
Profimedia

Poznate občutek, ko se nikakor ne morete upreti specifični vrsti hrane? 

Za hrepenenju po določeni vrsti hrane se skriva razlog, ki ni le fizične narave, temveč omogoča tudi vpogled v človeško osebnost, je prepričan Alan R. Hirsch, avtor knjige: Katerega okusa je vaša osebnost?

Ne spreglejte:

Kaj želja po določeni prehrani razkriva o vašem telesu in osebnosti?  

1. Hrepenenje po slani hrani

Če pogosto hrepenite po slanih prigrizkih in hrani, je možno, da vašemu telesu primanjkuje mineralov. Vsaj sodeč po raziskavah, ki kažejo na to, da prehrana z nizko vsebnostjo kalcija pripomore k želji po slani hrani. Prav tako lahko telesu primanjkuje tudi kalija in železa.

V osebnostnem kontekstu pa Hirsch željo po soli pojasnjuje kot željo po življenju po svojih merilih. Dodaja, da ljudje, ki nenavadno hlepijo po slani hrani verjamejo, da njihovo usodo določajo zunanji vplivi in okoliščine, ne pa oni sami. 

2. Želja po sladki hrani  

Čokolada in na splošno sladke stvari, spodbujajo dobro počutje in serotonin, ki velja za hormon dobrega počutja. Toda na žalost je tovrstno stanje navadno zgolj kratkotrajno, zato je verjetno vsem čokoholikom poznano, da se poseganje po novih dozah ne konča kar tako in lahko hitro postane vsakdanja razvada.  

Glede osebnosti pa želja po sladkarijah, kar je sicer odvisno tudi od tipa sladkarij, naznanja, ljudi, ki imajo zabavljaško osebnost, znajo uživati, a vsake toliko se vendarle umaknejo v samoto, pravi Hirsch.  

3. Neustavljiva želja po pikantni hrani

Hlepenje po pikantni hrani lahko sporoča, da telo potrebuje močno energijo, da se spoti. Morda se tudi težko umirite in ste pogosto napeti. Nekatere raziskave kažejo tudi na to, da lahko ljudje postanejo odvisni od začinjene hrane, saj tovrstna hrana zviša krvni tlak, pospeši srčni utrip in pospeši dihanje. Tovrstni dražljaji nekaterim prinašajo dodatno vznemirjenje v katerem uživajo.

V kontekstu osebnosti imajo ljubitelji pikantne hrane pogosto tendenco k perfekcionizmu. Radi imajo red in disciplino in uživajo v majhnih podrobnostih.    

4. Hlepenje po kombinaciji sladke in slane hrane

V primeru, da pri sebi opazite hkratno hlepenje po sladki in slani hrani, na primer sladoleda in pokovke, je možno, da vašemu telesu primanjkuje natrija in glukoze, ki ga telo potrebuje za optimalno delovanje.  

Hirsch še pojasnjuje, da v osebnostnem vidiku hlepenje po tovrstni kombinaciji hrane lahko pomeni, da ljudje s takšnimi željami uživajo v svoji zasebnosti. So tudi zelo ustvarjalne narave, toda svoja umetniška dela in ideje pogosto zadržijo zase. 

Vir: vecernji.hr

Preverite še:

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?