V hitrem tempu življenja, ki ga narekuje sodobno življenje, večkrat posežemo po na tak ali drugačen način vnaprej pripravljeni hrani, ki se jo da kupiti mimogrede v trgovini.
Toda pri tem je potrebno nameniti nekaj pozornosti na izbiro živil, saj vsa, zaradi različnih morebitnih tveganj niso povsem primerna za uživanje. V nadaljevanju vam predstavljamo, česa strokovnjaki za varnost hrane ne bodo kupili v trgovini z živili.
Katera živila kupljena v trgovini lahko predstavljajo nevarnost?
Vnaprej narezano sadje
Darin Detwiler, predsednik programa za varnost hrane Nacionalnega združenja za okoljsko zdravje pravi, da čeprav je nakup vnaprej narezanega sadja priročen, udobje ne bi smelo imeti prednosti pred varnostjo. Tovrstni izdelki so težavni, ker lahko pride do kontaminacije, ko živila niso več varna in se patogeni razrastejo, še preden jih kupimo.
Pri tem se poraja vprašanje tudi glede higienskih razlogov, in če se jih zaposleni, ki pakirajo sadje, dejansko držijo. Prav tako ni preprostega načina, da bi ugotovili, ali je sadje primerno za uživanje, na primer ali je gnilo ali fermentirano, dokler ga ne prinesete domov in odprete embalaže.
Vnaprej pripravljena solata v vrečkah
Detwiler, prravi, da je "preveč odpoklicev ter premalo preglednosti in sledljivosti" pri solati v vrečkah. Zaradi več izbruhov E. coli in listerije, povezanih s solato v vrečkah, Detwiler priporoča, da kupite celo glavo solate in jo operete sami.
Kuhana živila, ki so pripravljena za uživanje
Eden glavnih mest kjer se lahko patogeni razmnožujejo, je tudi pripravljena kuhana hrana. Ta živila so običajno pripravljena v supermarketu in so namenjena za uživanje neposredno iz embalaže.
Tovrstna živila so pogosto shranjena na območju, ko se lahko bakterije hitro razrastejo in povzročijo bolezen. Hrana, pripravljena za uživanje v supermarketu, predstavlja tudi tveganje "navzkrižne kontaminacije z umazanimi rokami" in vzbuja skrb glede alergenov.
Večina izdelkov na pultu delikatese
Jagdish Khubchandani, profesor javnega zdravja na državni univerzi v Novi Mehiki, ki je specializiran za varnost hrane, se izogiba tudi večini izdelkov na pultu z delikatesami. Detwiler pa ni ljubitelj nakupa piščanca ali mlete govedine na pultu z mesom. Po njegovih besedah zaposleni pogosto ne vedo veliko o varnosti hrane, ne upoštevajo pravil, da prodajo najprej najstarejše izdelke, ter ne vedo od kod je izdelek prišel in kako dolgo je bil tam.
Čeprav obstajajo predpisi za zagotavljanje varnosti delikatesnih izdelkov, so težave razširjene in precej pogoste. Ker potrošniki na embalaži številnih delikatesnih izdelkov običajno ne vidijo imena blagovne znamke, ni mogoče ugotoviti, od kod je izdelek dejansko prišel in odpoklic ne bi bil uspešen, saj od proizvajalca ne bi imeli datumov ali oznak serij, svarijo strokovnjaki. Tudi pri tem priporočajo, da kupujete živila, označena z imenom podjetja, datumi in oznakami serij, ter jih pripravljate doma.
Vir: yahoo.com
Preverite tudi Aktivni podkast:
V epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del