Zanimiva sladica iz fig in hrušk...
Za 12 kosov potrebujete:
- 3 hruške
- 200 g suhih fig
- 150 g masla
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 150 g drobno mletih lešnikov
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1 žličko brezglutenskega pecilnega praška
In še:
- 150 g sladkorja
- 1 hruško
- nastrgan muškatni orešček
Priprava:
1 Očistite 3 hruške in jih zrežite na kocke. Suhe fige oplaknite z vročo vodo, jih odcedite in sesekljajte. Hruške in fige dajte v 200 ml vrele vode in jih pustite lahno vreti 15 minut. Nato vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom.
2 Maslo penasto stepite s sladkorjem in postopoma dodajte še jajci. Nato dodajte sadni pire, mlete lešnike, sodo bikarbono in pecilni prašek. Dobro premešajte in testo vlijte v pekač, obložen s papirjem za peko. Približno 45 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.
3 Iz sladkorja v kozici z debelejšim dnom skuhajte svetlo karamelo. Prilijte 80 ml vode in dodajte še rezine zadnje hruške ter nastrgan muškatni orešček. Kozico pokrijte in vse skupaj dušite 5 minut. Nato iz omake vzemite rezine hrušk in jih pustite, da se ohladijo. Rezine okrasite z rezinami hrušk in jih prelijte s karamelno omako.