Za kosilo si lahko privoščite delček Afrike z jedjo iz oddaje MasterChef.
Obožujete oddajo MasterChef in se vam vsakokrat, ko jo gledate, cedijo sline? Sedaj lahko recepte pripravite tudi v svoji kuhinji. Že res, da boste potrebovali nekaj kuharskega znanja, vendar z receptom ne bo preveč težko.
Morda niste prepoznali skrivnostne jedi, ki je sodnika Karima popeljala v otroštvo, a prav lahko jo skuhate sami, še več: vse sestavine že imate. Ne potrebujete posebnih afriških repic, začimb in česa drugega, kar ne bi morali dobiti v najbližji trgovini z živili. Poleg tega imate veliko prednost pred tekmovalci iz oddaje, saj so pripravljali jed brez recepta.
Kot je poudaril Karim, gre predvsem za igro začimb, ki jih uporabljate vsakodnevno, vendar ne v takšnih kombinacijah. Dobro je, da okus lahko prilagajate po svoje. V osnovi se seveda držite recepta, posebej če jed pripravljate prvič, na koncu pa bo čas za prilagajanje in izboljšave. Vedno boljši chefi boste postali, če jed pripravite večkrat.
Ste pripravljeni zavihati rokave in prijeti za kuhalnico?
Če ste se ustrašili že imena jedi, naj vas potolažimo. Tu je recept za ...
Tajine oziroma piščanec po maroško
Pripravite naslednje sestavine:
- 1 kg piščančjih krač
- 3 stroke česna
- 1 čebulo
- 1 limono
- 1 skodelico zelenih oliv
- 2 žlici olivnega olja
- 0,5 skodelice vode
- 0,5 skodelice rozin
Od začimb:
- 2 žlički mlete paprike
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička kurkume
- 0,5 žličke cimeta
- 0,25 žličke sveže mletega popra
- 1 žlička soli
- 0,25 skodelice nasekljanega peteršilja
- 0,25 skodelice nasekljanega koriandra
Najprej se lotite začimb. Izmerite količine in vse začimbe stresite v manjšo posodo ter jih dobro premešajte. Zaenkrat še ne dodajajte začimb po svojem okusu.
Operite in osušite meso ter ga povaljajte v skledi z začimbami. Tam ga lahko pustite do ene ure. Medtem pripravite ostale sestavine: nasekljajte čebulo in česen, olupite in operite limono, operite rozine, odcedite olive.
Ko je meso pripravljeno, začnite s pripravo jedi. Na srednji temperaturi segrejte olje in nanj položite meso (obrnjeno s kožo navzdol). Malo posolite in pecite 5 minut. Potem znižajte temperaturo, v ponev dodajte česen in čebulo. Pokrito kuhajte 15 minut.
Obrnite piščanca na drugo stran in dodajte limonino lupinico, olive, rozine, pol skodelice vode. Zvišajte temperaturo, tako da jed zavre, potem pokrijte ponev in na nizkem ognju kuhajte še 30 minut.
Medtem pripravite kuskus ali riž za prilogo.
Jed postavite na krožnik in na koncu potresite še peteršilj in koriander. Postavitev je lahko takšna, kot želite, v oddaji MasterChef pa so jo postregli v lončeni posodi s pokrovom, ki je oblikovan v stožec.
Ostane vam le še to, da presenetite goste! Dober tek.
Recept povzet iz: Okusno.je
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?