Osupljivo dogajanje na Hrvaškem: ribiči iz Jadrana vlečejo ribe, ki so po kuhanju povsem neužitne

15. 3. 2025
Deli
Osupljivo dogajanje na Hrvaškem: ribiči iz Jadrana vlečejo ribe, ki so po kuhanju povsem neužitne (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj bo danes za kosilo? Riba? Odlično! Da le ne bo riba, ki buri duhove na Hrvaškem. Zakaj? Ker po kuhanju postane neužitna!

V Jadranskem morju so ribiči in kuharji v zadnjem času zaznali nenavaden pojav pri šargih (diplodus sargus), priljubljeni ribji vrsti iz družine šparov. Čeprav na prvi pogled delujejo sveži in zdravi, se njihovo meso po kuhanju ali pečenju spremeni v nenavadno trdo in žilavo teksturo, podobno žvečilnemu gumiju. Znanstveniki so ta pojav poimenovali ATS (abnormal tough syndrome) in skušajo ugotoviti, kaj ga povzroča.

Raziskovalci z Inštituta za oceanografijo in ribištvo v Splitu, ki preučujejo pojav, še niso našli natančnega vzroka, a imajo nekaj možnih hipotez. Ena od teorij je povezana s prisotnostjo invazivne alge caulerpa cylindracea, ki bi lahko vplivala na prehrano rib in posledično na kakovost njihovega mesa.

Drugi možni razlogi vključujejo kopičenje težkih kovin v morskih ekosistemih, ki lahko vplivajo na biokemične procese v telesu rib, ali pa izgubo maščobnih rezerv zaradi sprememb v ekoloških pogojih – povišanih temperatur morja in sprememb v prehranski verigi. Najverjetneje gre za kombinacijo več dejavnikov, ki skupaj vplivajo na nenavadno spremembo ribjega mesa.

Ste bili rojeni na lihi ali sodi datum? Kaj pravijo numerologi

Čeprav so znanstveniki pojav ATS prvič zaznali že pred štirimi desetletji, je bil dolgo časa omejen predvsem na zahodne dele Sredozemskega morja. Tam so ribiči zaradi pogostosti tega pojava že pred leti prenehali loviti šarge. V Jadranskem morju pa so nenavadno trdi šargi postali opazni šele v zadnjih letih, zato hrvaški raziskovalci trenutno preučujejo njegovo razširjenost in pogostost.

Da bi zbrali čim več podatkov o tem pojavu, hrvaški raziskovalci pozivajo vse ribiče, potapljače in kuharje, ki so naleteli na šarge z žilavim mesom, naj svoje izkušnje delijo prek posebne ankete. To jim bo pomagalo ugotoviti, ali gre za lokaliziran pojav ali širši ekološki problem, ki bi lahko imel dolgoročne posledice za ribolovno industrijo in morske ekosisteme.

Če se izkaže, da so za ATS krivi onesnaženje, kopičenje škodljivih snovi ali spremembe v prehranski verigi, bi to lahko imelo širše posledice za kakovost ribjih proizvodov in trajnostno upravljanje ribolovnih virov v Jadranu. Raziskave so še v teku, a pojav odpira pomembna vprašanja o vplivu okoljskih sprememb na morske organizme in ribolovno industrijo.

Živite aktivno življenje? Pozor, tale pomemben izdelek v Hoferju neprimerno cenejši kot v Mercatorju!

Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl