Nebeški užitek v vsakem grižljaju
Za 12 kosov potrebujete
Za biskvit:
- 4 jajca
- 125 g sladkorja
- 1 zvitek vanilin sladkorja
- 1 žličko naribane limonine lupine
- 125 g moke
Za nadev:
- 100 g jagodne marmelade
- 750 g jagod
- 3 žlice ribezovega likerja
- 80 g sladkorja v prahu
- 2 žlici limetinega soka
- 300 g jogurta
- 6 listov želatine
- 250 ml smetane
- 1 zavitek vanilin sladkorja
- 50 g ostružkov bele čokolade
Priprava
1Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Jajca in 2 žlici mlačne vode penasto stepite. Med stepanjem postopoma dodajte sladkor, vanilin sladkor in limonino lupino. Na jajčno peno presejte moko in zmešajte. Dno pekača za torto (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko. Testo vlijte v pekač in ga na drugem vodilu od spodaj v pečici pecite približno 20 minut. Pečen biskvit ohladite in vodoravno prerežite. Prerezani strani premažite z marmelado.
Pripravite jagode. 275 g jagod zmeljite v pire, 225 g pa jih sesekljajte in zmešajte skupaj. Vmešajte liker, 60 g sladkorja v prahu, limetin sok in jogurt. Želatino namočite, raztopite in vmešajte v jagodno kremo. Smetano čvrsto stepite s sladkorjem v prahu in vanilin sladkorjem ter jo vmešajte v kremo takoj, ko začne želirati.
Spodnjo ploščo biskvita objemite s tortnim obročem in premažite s polovico kreme. Pokrijte z drug ploščo in premažite s preostalo kremo. Preostale jagode narežite na rezine in jih dekorativno položite na torto. Torto postavite v hladilnik za 4 ure. Tortni obroč odstranite in obod okrasite s čokoladnimi ostružki.
Čas priprave: približno 320 minut.
Na kos: približno 260 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 41 g.