Na krvavo rdeči paradižnikovi omaki - hudičevo dobro!
Za 4 osebe potrebujete:
1 l zelenjavne juhe iz kocke, 4 gomolje sladkega janeža, 2 čebuli, 2 lovorova lista, 1 žličko poprovih zrn, 8 črnih oliv, 2 rdeča čilija, 1 zeleno papriko. Za paradižnikovo omako: 3 šalotke, 2 stroka česna, 1 žlico oljčnega olja, 1 pločevinko pelatov (400 ml), 2 žlički suhega origana, sol, poper, 1 ščepec sladkorja, 50 g parmezanovih ostružkov.
Priprava:
1. V loncu zavrite zelenjavno juho. Janeževe gomolje očistite, operite in jim odrežite stržen. Čebulo olupite, narežite na večje kocke in skupaj z lovorjem
in s poprovimi zrni dajte v juho. Vre naj 5 minut. Dodajte janež in ga kuhajte od 20 do 25 minut. Vzemite ga iz juhe.
2. Medtem za omako olupite šalotko in česen ter ju drobno sesekljajte. Segrejte oljčno olje in opražite čebulo in česen. Pelate zmečkajte z vilico, jih pretresite k čebuli in česnu ter zavrite. Umešajte origano, začinite s soljo, poprom in sladkorjem. Omaka naj pri nizki temperaturi vre 5 minut.
3. Olive prerežite na pol in jim odstranite koščice. Prepolovite tudi čili in papriko, odstranite semenje in ju oplaknite z vodo. Papriko narežite na koščke.
Na janež z zobotrebci pritrdite oči, nos in usta. Zelenjavne duhove postrezite z omako in s parmezanovimi ostružki.
Priprava: približno 25 minut. Na osebo približno 170 kcal; B: 10 g, M: 9 g, OH: 10 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?