Gre za nekaj, kar dandanes velja za pravo specialiteto.
Od zunaj je zlato rjava in hrustljava, znotraj pa mehka in dehteča. Gre za poljiški soparnik, za jed, ki velja za pravi simbol Dalmacije. Starinska specialiteta izvira z območja Poljica, ki je med Splitom in Omišem. Nekoč je veljala za skromno jed, ki je bila pogosto na mizah revnih družin, dandanes pa je pravi gastronomski ponos in specialiteta Dalmacije. Je preprosta in hranilna, tako da ne čudi dejstvo, da se je spet našla na sodobnih jedilnih listih v dobrih restavracijah.
Soparnik je pravzaprav tanka pita iz dveh plasti testa, med katerima je nadev iz blitve in čebule. Njegova posebnost je v preprostih, a kakovostnih sestavinah - potrebujete samo moko, vodo, olivno olje, sol, blitvo in čebulo. Tradicionalno so ga sicer pripravljali na ognjišču - na žerjavici in pepelu. To mu je dajalo vonj, ki se ga skorajda ne da opisati, nostalgiki pa bi rekli, da diši po otroštvu.
Preberite še:
- Kako pravilno pripravimo najbolj okusno sarmo? Recepta za klasično in vegetarijansko sarmo!
- Pecivo, ki ga je oboževala vsa Jugoslavija: potrebujete le 4 sestavine in 30 minut časa
- To "poslastico za reveže" so pripravljale že babice po vsej bivši Jugi, zdaj pa jo ponujajo tudi v finih restavracijah
Včasih so ga gospodinje pogosto pripravljale, ko se je družina zbrala po dnevnih opravkih in delu, pa tudi ob večjih praznikih. Dandanes je seveda soparnik mogoče speči v sodobnih pečicah, a roko na srce: najboljši okus ima tisti iz krušne peči ali spečen "izpod peke." Različice za pečico se lahko lotite tudi doma - priprava ni zahtevna, le poskrbeti je treba za prave sestavine. Potrebovali boste:
Sestavine za testo:
- 500 g gladke moke
- 250–300 ml vode
- ½ žličke soli
- 3–4 žlice olivnega olja
Sestavine za nadev:
- 400–1000 g blitve (uporabite le zelene liste, brez trdih stebel)
- ½ glavice čebule ali nekaj mladih čebul
- malo olivnega olja in soli
- po želji sesekljan peteršilj
Za premaz po pečenju:
- olivno olje
- strt česen
Priprava
V večji posodi zmešajte moko in sol, postopoma dodajajte vodo in olivno olje ter gnetite, dokler ne dobite gladkega, elastičnega testa. Pustite počivati 20 minut. Blitvo na drobno sesekljajte, dodajte nasekljano čebulo, malo soli, olivno olje in po želji peteršilj. Testo razdelite na dva dela in razvaljajte v tanka kroga. Na prvi sloj enakomerno razporedite nadev iz blitve in čebule, nato pokrijte z drugim slojem testa ter robove previdno zlepíte. Nato ga dajte v pečico in pecite na 200 stopinj Celzija, dokler ne postane zlato rjave barve. Po peki soparnik premažite z mešanico olivnega olja in strtega česna. Dober tek!