Za to jed je danes treba odšteti 50 evrov, a včasih so jo jedli revni delavci: lahko jo pripravite tudi doma

18. 11. 2025
Babica kuha (foto: Profimedia)
Babica kuha
Profimedia

Gre za nekaj, kar dandanes velja za pravo specialiteto.

Od zunaj je zlato rjava in hrustljava, znotraj pa mehka in dehteča. Gre za poljiški soparnik, za jed, ki velja za pravi simbol Dalmacije. Starinska specialiteta izvira z območja Poljica, ki je med Splitom in Omišem. Nekoč je veljala za skromno jed, ki je bila pogosto na mizah revnih družin, dandanes pa je pravi gastronomski ponos in specialiteta Dalmacije. Je preprosta in hranilna, tako da ne čudi dejstvo, da se je spet našla na sodobnih jedilnih listih v dobrih restavracijah. 

Soparnik je pravzaprav tanka pita iz dveh plasti testa, med katerima je nadev iz blitve in čebule. Njegova posebnost je v preprostih, a kakovostnih sestavinah - potrebujete samo moko, vodo, olivno olje, sol, blitvo in čebulo. Tradicionalno so ga sicer pripravljali na ognjišču - na žerjavici in pepelu. To mu je dajalo vonj, ki se ga skorajda ne da opisati, nostalgiki pa bi rekli, da diši po otroštvu.

Preberite še:

Vsi so se prijeli za glavo: posnetek Luke Dončića postal veliki hit

Včasih so ga gospodinje pogosto pripravljale, ko se je družina zbrala po dnevnih opravkih in delu, pa tudi ob večjih praznikih. Dandanes je seveda soparnik mogoče speči v sodobnih pečicah, a roko na srce: najboljši okus ima tisti iz krušne peči ali spečen "izpod peke." Različice za pečico se lahko lotite tudi doma - priprava ni zahtevna, le poskrbeti je treba za prave sestavine. Potrebovali boste:

Sestavine za testo:

  • 500 g gladke moke
  • 250–300 ml vode
  • ½ žličke soli
  • 3–4 žlice olivnega olja

Sestavine za nadev:

  • 400–1000 g blitve (uporabite le zelene liste, brez trdih stebel)
  • ½ glavice čebule ali nekaj mladih čebul
  • malo olivnega olja in soli
  • po želji sesekljan peteršilj

Za premaz po pečenju:

  • olivno olje
  • strt česen

Priprava

V večji posodi zmešajte moko in sol, postopoma dodajajte vodo in olivno olje ter gnetite, dokler ne dobite gladkega, elastičnega testa. Pustite počivati 20 minut. Blitvo na drobno sesekljajte, dodajte nasekljano čebulo, malo soli, olivno olje in po želji peteršilj. Testo razdelite na dva dela in razvaljajte v tanka kroga. Na prvi sloj enakomerno razporedite nadev iz blitve in čebule, nato pokrijte z drugim slojem testa ter robove previdno zlepíte. Nato ga dajte v pečico in pecite na 200 stopinj Celzija, dokler ne postane zlato rjave barve.  Po peki soparnik premažite z mešanico olivnega olja in strtega česna. Dober tek!

Hiter, zdrav in nasiten: slasten tunin toast, ki ga pripravite v 10 minutah – obožujejo ga stari in mladi