Prehranjevanje v restavracijah ima lahko poseben čar, četudi se zgodi le vsake toliko časa.
Toda kaj izbrati kot jed v restavraciji, da bo zadovoljilo pričakovanja in Izpolnilo želje? Včasih to ni najlažja naloga, saj se nikoli ne ve kakšna bo dejansko naročena jed. V izogib temu je nekaj kulinaričnih mojstrov delilo svoje nasvete katerim jedem se izognejo, če jedo v restavracijah.
Česa kuharski mojstri v resatvraciji nikoli ne izberejo?
Jedi, ki ni specialiteta restavracije
Po besedah Jacobyja Ponderja, kuharja iz Atlante, je dobro, če obiščete restavracijo, ki na primer slovi, po dobrih zrezkih ali morski hrani, da naročite nekaj kar je v skladu s tem, kar velja za specialiteto restavracije.
»V ribji restavraciji ne bi naročil česa, kot je hamburger. To bi lahko bila težava iz več razlogov. Na primer, več kot verjetno sta zadaj le en ali dva cvrtnika, kar pomeni, da bo verjetno vse ocvrto v istem olju. Raje bi ostal pri specialitetah, ki jih ponuja restavracija,« pravi Ponder.
Surove hrana
Prav tako kuhar odsvetuje surovo hrano, razen če greste v zelo cenjen suši bar ali drugo restavracijo, znano po tovrstni hrani. »Nikoli ne bi naročil surove ali premalo kuhane hrane v restavraciji, za katero ni znano, da jo ponuja in je znana po tem,« svetuje.
Sladice
Marsikdo si po okusnem obroku rad privošči tudi sladico, toda kuharski mojster priporoča, da jo v restavraciji kjer ste obedovali raje preskočite in obiščete lokal, ki je specializiran za ponudbo sladic. »Običajno sladice ne bi naročil v večini restavracij. Raje bi šel v slaščičarno po edinstveno vrsto sladice, kot da bi jedel tisto, ki je na meniju vso sezono,« pravi Ponder.
Ocvrte hrane
Mnenje Raymonda Neila, profesionalnega kuharja in strokovnega svetovalca za TD Kitchen je, da se pri prehranjevanju v restavracijah izogibate ocvrte hrane. To bo med drugim blagodejno delovalo tudi na vaše zdravje.
»Ocvrta hrana, kot so krompirček, piščanec, ribe ali čebulni obročki, je na splošno bolj nezdrava od drugih možnosti hrane in ima več kalorij. Lahko je tudi mastna in težka, zaradi česar se ob obrokih počutite utrujeno«, pravi Neil.
Hrane s težkimi smetanovimi omakami
Še eno priporočilo, ki ga ima Neil glede izbire hrane v restavracijah je tudi, da se kadar koli se le da, izogibate hrani, ki je pripravljena na osnovi smetane ali omak na osnovi sira. »Izogibam se naročanju česar koli, dušenega v siru ali smetanovi omaki, saj so te jedi navadno polne maščob in zelo kalorične,« svetuje.
Hrane, ki jo zlahka pripravite doma
Mnogi kuharski mojstri so mnenja naj bo obedovanje v restavracijah namenjeno preizkušanju posebnih jedi in ne tistim, ki jih lahko pripravite doma. Čeprav je to le njihovo mnenje, nekateri pravijo, da če boste zapravili denar za nekaj v restavraciji, se morate prepričati, da je dovolj posebno, da tega doma ni mogoče zlahka ponoviti.
Vir: eatthis.com
Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?