Zlasti v hladnejših mesecih je ključno, da v svoj vsakdan vključite to preprosto, poceni in okusno jed, ki ponuja nešteto koristi za zdravje.
Strokovnjaki poudarjajo, da imajo juhe lahko pozitiven vpliv na zdravje črevesja in imunski sistem. Če izberemo prave sestavine – zelenjavo, bogato z vlakninami, prebiotike ali kosti – postane juha ne le nasiten, temveč tudi zdrav obrok. Ne glede na to, ali gre za paradižnikovo juho, klasično kokošjo ali katero koli drugo različico, nutricionisti pogosto izpostavljajo številne koristi, ki jih ima redno uživanje juh.
"Jesen je idealen čas za uživanje juh – iz več razlogov. Ko temperature padejo, si marsikdo zaželi toplejših obrokov. Juhe pa so tudi odličen način, kako v telo vnesti več zelenjave in sestavin, ki krepijo imunski sistem – kar je še posebej pomembno v sezoni prehladov in gripe. Poleg tega juhe prispevajo k hidraciji, ki pogosto trpi prav v hladnejših mesecih," za tuje medije pojasnjuje dietetičarka Amy Davis, ustanoviteljica centra The Balanced Dietitian.
Juha je enostaven način, s katerim telesu zagotovite vitamine, minerale, vlaknine in druga pomembna hranila.
"Zelenjavna juha lahko zaradi visoke vsebnosti vlaknin pomembno podpira zdravje črevesja. Prav tako je lahko dober vir prebiotikov iz sestavin, kot so čebula, česen ali mlada čebula. Visoka vsebnost tekočine v juhi pripomore k hidraciji in lažjemu prebavljanju," razlaga Davis.
Prednost juh je tudi v tem, da so kljub lahkotnosti za želodec dovolj hranljive, da nas nasitijo – kar je lastnost, ki je številne druge jedi nimajo. Če se spopadate s prebavnimi težavami ali pomanjkanjem hranil, je lahko pogostejše uživanje juh preprosta in učinkovita rešitev.
"Zelo primerne za črevesje so na primer zelenjavna juha, kokošja juha ter juhe s stebelno zeleno, česnom in korenjem," še svetuje dietetičarka.
Vir: mondo.rs